Ανασκόπηση 2022: Απρίλιος εκλογών και αλλαγών
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Απρίλιος εκλογών και αλλαγών

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Απριλίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Η σφαγή στη Μπούτσα της Ουκρανίας ήταν η εικόνα που συγκλόνισε τον πλανήτη, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου στις 2 Απριλίου. Οι Ουκρανικές δυνάμεις εκείνη την ημέρα ανακατέλαβαν την πόλη από τους Ρώσους και στη συνέχεια έκαναν λόγο για χιλιάδες πτώματα αμάχων τα οποία βρήκαν στους δρόμους. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες, μιλώντας για προπαγάνδα από πλευρά του Κιέβου. Τα επόμενα 24ωρα, πέρα από τον πραγματικό πόλεμο, Ουκρανία και Ρωσία επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο επικοινωνίας επάνω στο ζήτημα της Μπούτσα, φτάνοντας ως και τα Ηνωμένα Έθνη.

Στις 3 Απριλίου, σε αρκετές χώρες του κόσμου οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες. Μεταξύ άλλων διεξήχθησαν εκλογές σε Ουγγαρία, Σερβία και Κόστα Ρίκα. Η επανεκλογή του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία ήταν ένα από τα αποτελέσματα που ξεχώρισαν. Ο 59χρονος πολιτικός συμπλήρωσε 12 έτη στη θέση του πρωθυπουργού, διατηρώντας παράλληλα σταθερή ρητορική και θέσεις γύρω από ζητήματα τα οποία αρκετές φορές τον έχουν φέρει στο επίκεντρο κριτικής. Φαίνεται, ωστόσο, πως οι πολίτες της Ουγγαρίας εμπιστεύονται τον Όρμπαν και έτσι τον εξέλεξαν ξανά για αρχηγό του κράτους.

Στην εγχώρια επικαιρότητα, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συγκέντρωση η έναρξη της δίκης του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στις 8 Απριλίου. Ο κατηγορούμενος δικάζεται για την άγρια δολοφονία της συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς, στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά τον Μάιο του 2021. Ο Αναγνωστόπουλος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ψυχρός, και χωρίς να δείχνει ίχνος ψυχολογικής επιρροής από τον εγκλεισμό του στη φυλακή και από το έγκλημα που διέπραξε. Η διαδικασία της δίκης συνεχίζεται και αναμένεται η τελική ετυμηγορία.

Η πανδημία του κορονοϊού επιβεβαίωσε στις 14 Απριλίου ότι δεν ήταν κάτι περαστικό για τον πλανήτη. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια. Ένας αριθμός ενδεικτικός της μεταδοτικότητας της νόσου που άλλαξε την καθημερινότητα, την κοινωνική και όχι μόνο ζωή, των ανθρώπων πάνω στη γη.

Μόλις έναν μήνα μετά το σπουδαίο ρεκόρ που είχε επιτύχει, ο σούπερ σταρ του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, Κριστιάνο Ρονάλντο, βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία. Στις 18 Απριλίου πέθανε το νεογέννητο παιδί του, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ίδιο και την οικογένειά του. Έκτοτε, ο «CR7» θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο, με μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο να ξεκινά στο φινάλε της καριέρας ενός αθλητή – μύθου για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στις 24 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών, στη Γαλλία διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει της Μαρί Λεπέν συγκεντρώνοντας το 58% των ψήφων. Ο Γάλλος πρόεδρος έγινε ο πρώτος που επανεκλέγεται εδώ και μια 20ετία. Ο προηγούμενος που είχε καταφέρει κάτι ανάλογο, ήταν ο Ζαν Σιράκ το 2002.

Ένα 24ωρο αργότερα, μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις για την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων. Ήταν 25 Απριλίου όταν ο Έλον Μασκ κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά του Twitter, έναντι του ποσού των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το «σίριαλ» της πλήρους εξαγοράς της πλατφόρμας συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες, με τον Μασκ να προχωρά σε ριζικές αλλαγές αλλά και απολύσεις στελεχών όταν ανέλαβε πλήρως τα ηνία.

Την ίδια ημέρα στην Ελλάδα, άγνωστοι «γαζώνουν» τον 55χρονο Δημήτρη Σκαφτούρο, γνώριμο των Αρχών, και τον σκοτώνουν στα Σκούρτα Βοιωτίας. Η εκτέλεση ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τον Σκαφτούρο να έχει διατελέσει ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της νύχτας. Η ΕΛΑΣ μίλησε για εκτέλεση συμβολαίου θανάτου, με μαφιόζικη πρακτική. Οι εκτελεστές του Σκαφτούρου πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και του έριξαν περισσότερες από 15 σφαίρες.

Στις 30 Απριλίου, η «Βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Ρεάλ Μαδρίτης, επισφράγισε την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος στην Ισπανία. Οι «μερένχες» επικράτησαν 4-0 της Εσπανιόλ, πήραν και μαθηματικά τον 35ο τίτλο στην ιστορία τους, ενώ ο Κάρλο Αντσελότι έφτασε σε ένα σπουδαίο επίτευγμα. Ο Ιταλός τεχνικός έγινε ο πρώτος προπονητής που έχει κατακτήσει τίτλους στα πέντε κορυφαίο πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Τα γεγονότα του Απριλίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr