ΚΟΣΜΟΣ

Βίκτορ Όρμπαν: «Η νίκη μας φαίνεται από το φεγγάρι» - Πώς επηρέασε η Ρωσία τις εκλογές στην Ουγγαρία

O Βικτορ Όρμπαν
O Βικτορ Όρμπαν
ΑΡ

Τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο τιμόνι της Ουγγαρίας εξασφάλισε ο Βίκτορ Όρμπαν, με το κυβερνών κόμμα του Fidesz να εξασφαλίζει τα δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, με το κυβερνών κόμμα του Fidesz να λαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

Ενώ ο Όρμπαν αναμενόταν ευρέως να κερδίσει - κυρίως λόγω του ασφυκτικού του ελέγχου στα μέσα ενημέρωσης - η κλίμακα της νίκης του εξέπληξε τους αντιπάλους του, που είχαν ενωθεί για να τον αμφισβητήσουν.

Με το 75% των ψήφων καταμετρημένο, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Όρμπαν Fidesz εξασφάλισε το 54,5%, ενώ ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός της αντιπολίτευσης, «Ενωμένοι για την Ουγγαρία», συγκέντρωσε σχεδόν το 34%, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο. Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός είπε ότι η νίκη που κατάφερε το κόμμα του είναι τόσο μεγάλη που «μπορείς να τη δεις από το φεγγάρι»

Σε μια δεκάλεπτη ομιλία σε στελέχη του κόμματος και υποστηρικτές σε εκδήλωση το βράδυ των εκλογών στη Βουδαπέστη, ο Όρμπαν απευθύνθηκε σε ένα πλήθος που επευφημούσε «Βίκτορ! και δήλωσε ότι ήταν μια «τεράστια νίκη» για το κόμμα του. «Κερδίσαμε μια νίκη τόσο μεγάλη που μπορείτε να τη δείτε από το φεγγάρι, και σίγουρα μπορείτε να τη δείτε από τις Βρυξέλλες», είπε ο Όρμπαν, ο οποίος έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και διαφθορά.

«Όλος ο κόσμος είδε απόψε στη Βουδαπέστη ότι η χριστιανοδημοκρατική πολιτική, η συντηρητική πολιτική των πολιτών και η πατριωτική πολιτική κέρδισαν. Λέμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι το παρελθόν, αυτό είναι το μέλλον».

Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε τη νίκη στις εκλογές στην Ουγγαρία λέγοντας ότι η νίκη του είναι τόσο μεγάλη «μπορείτε να τη δείτε από το φεγγάρι». Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, Ενωμένοι για την Ουγγαρία, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν μια νέα πολιτική κουλτούρα που βασίζεται στην πλουραλιστική διακυβέρνηση και βελτίωσε τις συμμαχίες με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο παράγων Ρωσία

Η προεκλογική εκστρατεία μεταμορφώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη γείτονα της Ουγγαρίας. Ο Όρμπαν δεν υπέστη εκλογική ζημιά από τη στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίθετα φαίνεται να επωφελήθηκε θεωρώντας τον εαυτό του ως εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας της Ουγγαρίας που διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιτέθηκε στον Όρμπαν επειδή υιοθέτησε πιο ήπια γραμμή έναντι της Μόσχας από άλλους ηγέτες της ΕΕ. Ενώ η Ουγγαρία - μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ - έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα, αντιτάχθηκε στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας και αρνήθηκε να παράσχει διμερώς στο Κίεβο όπλα.

Η νίκη του Όρμπαν σημαίνει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει παρόμοια στάση καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν αν θα επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, ιδίως υπό το φως των αναφορών για σφαγές αμάχων στις ουκρανικές πόλεις που προηγουμένως κατείχαν ρωσικά στρατεύματα.

Σε μια εξαιρετική στιγμή στη νικητήρια ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, ο Όρμπαν ανέφερε τον Ουκρανό πρόεδρο ως έναν από τους αντιπάλους που είχε αντιμετωπίσει το κόμμα του στις εκλογές — μαζί με πολλούς από τους συνήθεις στόχους του, όπως «η αριστερή πτέρυγα», «η διεθνής αριστερή πτέρυγα», οι «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και ο Ουγγροαμερικανός μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος.

Διαβάστε επίσης:

Oυγγαρία: Γιατί ο Όρμπαν καλεί επειγόντως τον Ντόναλντ Τραμπ στη Βουδαπέστη