ΚΟΣΜΟΣ

Oυγγαρία: Γιατί ο Όρμπαν καλεί επειγόντως τον Ντόναλντ Τραμπ στη Βουδαπέστη

O Tραμπ με τον Όρμπαν
O Tραμπ με τον Όρμπαν
ΑΡ

Ο Βίκτορ Όρμπαν προσκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουγγαρία για να ενισχύσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ελπίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ταξιδέψει στη Βουδαπέστη τις επόμενες εβδομάδες για να ενισχύσει την εκστρατεία επανεκλογής του.Μια ομάδα σκέψης που συνδέεται με την κυβέρνηση Όρμπαν, το Κέντρο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, απηύθυνε πρόσκληση στον Τραμπ, δήλωσε κυβερνητική πηγή στον Guardian.

Η πρόσκληση έρχεται καθώς ο Όρμπαν μπαίνει σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 3 Απριλίου, όταν το κόμμα του Fidesz θα αντιμετωπίσει έναν συνασπισμό ενωμένης αντιπολίτευσης. Αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για τη διακυβέρνησή του από τότε που έγινε πρωθυπουργός πριν από 12 χρόνια.

«Οι άνθρωποι στο Fidesz θα ήθελαν πραγματικά ο Τραμπ να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη τον Μάρτιο», είπε η πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ο Τραμπ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόσκληση. Εάν τελικά απαντήσει θετικά, θα είναι το πρώτο γνωστό ταξίδι του Τραμπ εκτός ΗΠΑ από τότε που έχασε τις εκλογές το 2020.

Ο Όρμπαν ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ, τον στήριζε ήδη από το καλοκαίρι του 2016 και τον υποστήριξε δημοσίως το 2020. Οι δύο άνδρες μίλησαν τηλεφωνικά τον Ιανουάριο και ο Τραμπ ανταπέδωσε τη χάρη, υποστηρίζοντας δημόσια τον Όρμπαν για τις εκλογές του Απριλίου. Μια επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ θα έδινε σημαντική ώθηση στην εκστρατεία του, θεωρεί το επιτελείο Όρμπαν.

«Αυτές οι επισκέψεις έχουν τεράστια επιρροή στην ουγγρική συντηρητική κοινότητα, επειδή βλέπουν [τον Τραμπ] ως είδωλο, ως κάποιον που πέρασε την προεδρία του με έναν ισχυρό αντίθετο άνεμο», είπε μια πηγή προσκείμενη στο Fidesz.

Πρώην εργαζόμενος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα είπε ότι ο Τραμπ είναι γνωστό ότι φοβάται τον κορονοϊό, ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό και μπορεί να προτιμά να μην μετακινηθεί. Η Λιζ Χάρινκγτον, επικεφαλής εκπρόσωπος του Tραμπ, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Κληθείς να σχολιάσει διάφορες πτυχές της πρόσκλησης, ο εκπρόσωπος του Ορμπαν, Ζόλταν Κόβακς απάντησε με μια λέξη: «Όχι».

Ο Τραμπ έχει πιθανότατα προσκληθεί στη Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), που θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 26 Μαρτίου στη Βουδαπέστη. Θα είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα φιλοξενεί την εμβληματική εκδήλωση των Συντηρητικών.

Αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές θα παρευρεθούν στη διάσκεψη, καθώς και ο Santiago Abascal, ο ηγέτης του κόμματος Vox της Ισπανίας και ο γιος του Jair Bolsonaro, Eduardo.Το Fidesz ελπίζει ότι ο Τραμπ θα συμμετάσχει στον Όρμπαν ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, είπε η ουγγρική κυβερνητική πηγή.

Ο Τραμπ και ο Όρμπαν συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λευκό Οίκο το 2019, όταν ο Τραμπ είπε ότι οι δύο άνδρες έχουν κοινά: «Σας σέβονται σε όλη την Ευρώπη. Μάλλον λίγο σαν εμένα, με λίγο αμφιλεγόμενο τρόπο, αλλά δεν πειράζει».

Ο Ντέιβιντ Κορνστάιν, ένας μακροχρόνιος φίλος που ο Τραμπ διόρισε πρεσβευτή στην Ουγγαρία, είπε ότι ο Τραμπ θαύμαζε τον Όρμπαν για την εικόνα του ισχυρού άνδρα του και τον έλεγχό του στην ουγγρική πολιτική σκηνή: «Θα ήθελε πολύ να έχει τον έλεγχο της κατάστασης που έχει ο Βίκτορ Όρμπαν», είπε ο Κορνστάιν το 2019. .

Μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία, οι σχέσεις του Όρμπαν με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν και η Ουγγαρία ήταν το μόνο έθνος της ΕΕ που δεν προσκλήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία του Τζο Μπάιντεν. Οι σχέσεις με το στρατόπεδο Τραμπ παρέμειναν ισχυρές.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σε μια διάσκεψη για τις συντηρητικές κοινωνικές αξίες που διοργανώθηκε από τον Όρμπαν. Πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς.

Ο παρουσιαστής του Fox News, Tucker Carlson, πέρασε επίσης χρόνο στην Ουγγαρία νωρίτερα αυτό το έτος, μεταδίδοντας πολλές εκπομπές από τη Βουδαπέστη και κάνοντας ένα «ντοκιμαντέρ» που χαρακτήριζε την Ουγγαρία ως έναν συντηρητικό παράδεισο, υπό συνεχή επίθεση από τον Ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο, Τζορτζ Σόρος.

Ήταν το δεύτερο ταξίδι του Carlson στην Ουγγαρία σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο ταξίδεψε στη Βουδαπέστη για να πάρει συνέντευξη από τον Όρμπαν. Λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Fox, ο Τραμπ του έστειλε μια συγχαρητήρια επιστολή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ντόναλντ Τραμπ: «Όμηρος» της Ρωσίας η Γερμανία - «Προσπάθησα να μεταπείσω την Μέρκελ»