ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Όμηρος» της Ρωσίας η Γερμανία - «Προσπάθησα να μεταπείσω την Μέρκελ»

Ντόναλντ Τραμπ
Αποκαλυπτικός ο Ντόναλντ Τραμπ
AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας» σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή Fox Business

Ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόταν στον Nord Stream 2, τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις Βερολίνου και Ουάσινγκτον εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

«Πραγματικά προσπάθησα να πείσω (την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ) να μην συνάψει τη συμφωνία για τον αγωγό γιατί είπα ότι η Γερμανία θα γινόταν απολύτως όμηρος. Και να τι είναι, ένας όμηρος της Ρωσίας», είπε ο Τραμπ.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων επέκρινε επίσης τον διάδοχο της Μέρκελ, καγκελάριο Όλαφ Σολτς, για τη συμπεριφορά του στην χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Αν κοιτούσες τον ηγέτη, τον νέο ηγέτη της Γερμανίας, κοιτούσε τον Μπάιντεν όπως....για ποιο πράγμα μιλάς; Δεν το σχολίασε καν», συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος.

Χθες ο Τζο Μπάιντεν υποδεχόμενος, για πρώτη φορά, στον Λευκό Οίκο τον καγκελάριο της Γερμανίας τόνισε πως ΗΠΑ και Γερμανία «ενεργούν από κοινού» απέναντι στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος προκάλεσε αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα, είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα του Nord Stream 2, μέχρι που δέχτηκε να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς. «Είμαστε στενοί σύμμαχοι και ενεργούμε συντονισμένα και ενωμένοι όταν πρόκειται να απαντήσουμε στις τρέχουσες κρίσεις», είπε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα πληρώσει «πολύ υψηλό τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.