ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Ιούνιος με «Μητσοτάκης γιόκ» και διεθνείς εξελίξεις

Ανασκόπηση 2022: Ιούνιος με «Μητσοτάκης γιόκ» και διεθνείς εξελίξεις
Newsbomb.gr

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Ιουνίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Θερμό αναμενόταν το καλοκαίρι, μετά την προσωπική επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος την 1η Ιουνίου θα επαναλάβει το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» και θα δώσει το σύνθημα για την όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Έκτοτε, η ρητορική της Άγκυρας θα γίνει επιθετική και προκλητική σε βάρος της Αθήνας, σε μια κατάσταση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία…

Η Ελλάδα, ωστόσο, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και το 2022 είχε να αντιμετωπίσει και τις πυρκαγιές. Στις 4 Ιουνίου ξέσπασε μεγάλη δασική πυρκαγιά στον Υμηττό, απειλώντας ακόμα και κατοικημένες περιοχές στη Βούλα. Από τη φωτιά σημειώθηκαν υλικές καταστροφές σε αρκετές κατοικίες, ωστόσο, ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Παράλληλα με τα φυσικά φαινόμενα, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία, όσο και την Ευλογιά των Πιθήκων καθώς στις 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Στις 13 Ιουνίου ο χώρος του πολιτισμού και της τέχνης είχε μια τεράστια απώλεια. Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Υπήρξε ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης (από το 1992), αναπληρώτρια υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων (2015).

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας θερινός μήνας, ο Ιούνιος είχε άσχημες ειδήσεις σε ό,τι αφορά τη… μελλοντική θέρμανση, ιδίως της Ευρώπης. Η ενεργειακή κρίση άρχισε να κορυφώνεται τη 16η Ιουνίου. Η ημερομηνία αυτή έγινε ορόσημο για τις αυξήσεις του φυσικού αερίου, μετά τις ενέργειες της Gazprom στον Nord Stream, και του πετρελαίου, μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Την ίδια ημέρα, στον αθλητικό κόσμο, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς κατάφεραν να νικήσουν τους Μπόστον Σέλτικς, τελειώνοντας τη σειρά σε έξι αγώνες (4-2), για να κερδίσουν το τέταρτο πρωτάθλημά τους ΝΒΑ έπειτα από οκτώ χρόνια. Ο Στέφεν Κάρι ονομάστηκε πολυτιμότερος παίκτης των τελικών.

Σε ηλικία 77 ετών, πεθαίνει στις 24 Ιουνίου ο Κωνσταντίνος Τζούμας, σε μια ακόμα απώλεια για τον ελληνικό κόσμο του θεάματος και των τεχνών. Ο Τζούμας ήταν ηθοποιός ("Ρεμπέτικο", "Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα", "Γλυκιά Συμμορία"), ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας.

Στις 27 Ιουνίου, οι παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των G7 στη Γερμανία εκδίδουν μια δήλωση δεσμευόμενοι να παράσχουν περισσότερη οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπογράφουν στις 28 Ιουνίου ένα κοινό μνημόνιο για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για τις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις 30 Ιουνίου, ο Ηλίας Νικολακόπουλος έφυγε από τη ζωή. Υπήρξε πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος των ΑΣΚΙ. Αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή ανακοπή ενώ κολυμπούσε στη διάρκεια διακοπών με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να εκφράζει τη θλίψη του για την αναπάντεχη απώλεια.

Τα γεγονότα του Ιουνίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr