Ανασκόπηση 2022: Αύγουστος με ένταση σε Έβρο και Μεσόγειο
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Αύγουστος με ένταση σε Έβρο και Μεσόγειο

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Αυγούστου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Τον Αύγουστο ένα αποτρόπαιο έγκλημα ήρθε να ταράξει ξανά την ελληνική κοινωνία. Στις 2 Αυγούστου η 17χρονο Νικολέττα δολοφονήθηκε από τον Πακιστανό σύντροφό της, μέσα στο σπίτι της στο Περιστέρι. Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό. Μετά από αρκετά 24ωρα, συνελήφθη. Στην απολογία του, μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε «θρησκευτικές διαφορές» και «προσβολή του Αλλάχ» από το θύμα.

Στις 7 Αυγούστου η επιστήμη χάνει έναν σπουδαίο εκπρόσωπό της. Ο Διονύσης Σιμόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Το θέμα των παρακολουθήσεων, εν τω μεταξύ, είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στην επικαιρότητα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 8 Αυγούστου αποφάσισε να προχωρήσει σε διάγγελμα και να κάνει παρέμβαση για το θέμα. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως λάθος την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι δεν το γνώριζε και αν το γνώριζε, δεν θα το επέτρεπε.

Την ίδια ημέρα, έφυγε από τη ζωή η Ολίβια Νιούτον Τζον σε ηλικία 74 ετών. Η Βρετανο-Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός είχε γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία Grease, όπου είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Τζον Τραβόλτα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έλαβε τέσσερις φορές βραβείο Γκράμμυ και έχει μπει πέντε φορές στο number-one και δέκα φορές στο top-ten του Billboard Hot 100 ενώ δυο δίσκοι της έχουν καταλάβει την πρώτη θέση στο Billboard 200.

Εκτός από τη θερμοκρασία, όμως, στην καρδιά του καλοκαιριού ανέβηκε ξανά και η ένταση στα ελληνοτουρκικά. Στις 9 Αυγούστου η Τουρκία έβγαλε στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό σκάφος Αμπντουλχαμίντ Χαν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλο το προηγούμενο διάστημα απειλούσε ότι θα διεξάγει έρευνες όπου αυτός και η χώρα του επιθυμούν, παρόλα αυτά δεν τις πραγματοποίησε. Το τουρκικό σκάφος παρέμεινε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην πρώτη του αποστολή.

Η επερχόμενη ενεργειακή κρίση, βέβαια, πυροδοτούσε ήδη το κύμα ακρίβειας. Όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι στις 18 Αυγούστου το Γραφείο Στατιστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κατά 8,9% για τον Ιούλιο ενώ τον Αύγουστο σημειώθηκε νέο ρεκόρ.

Μία από τις αιτίες για αυτές τις αυξήσεις, ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος που πέρασε και στις μυστικές υπηρεσίες Κιέβου και Μόσχας, με τη δεύτερη να κατηγορεί για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα στις 20 Αυγούστου. Η κόρη του θεωρητικού του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκν, σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Η Ρωσία μίλησε για τρομοκρατική ενέργεια της Ουκρανίας ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και στοιχεία υπόπτων.

Στις 21 Αυγούστου, σημειώθηκε μια ακόμα απώλεια για την καλλιτεχνική Ελλάδα. Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς «έφυγε» σε ηλικία 73 ετών. Η καριέρα του άρχισε από το 1976 ενώ επιτυχία έκανε με το τραγούδι «Μίλα Μου». Το 1977 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον με τον Πασχάλη, τη Μπέσσυ Αργυράκη και τη Μαριάννα Τόλη και έφτασε με το τραγούδι Μάθημα Σολφέζ στην πέμπτη θέση. Είχε γράψει τα τραγούδια της σειράς «Λάμψη», αλλά και τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας.

Επιστρέφοντας στη διπλωματία, η Τουρκία μπορεί να μην έβγαλε το ερευνητικό της στο Αιγαίο, πλην όμως είχε το σχέδιό της και για τον Έβρο. Οι μεταναστευτικές πιέσεις εντάθηκαν, το σίριαλ με τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα του ποταμού έγινε εργαλείο προπαγάνδας στην Τουρκία, παράλληλα υπήρξε και πολιτική κόντρα στην Ελλάδα. Το ΚΥΣΕΑ, μέσα στον Αύγουστο, είχε ήδη αποφασίσει την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, βλέποντας την υβριδική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας.

Στις 30 Αυγούστου, πέθανε ο Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ. Ένας εμβληματικός Ρώσος πολιτικός, ο άνθρωπος που ηγήθηκε στις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικές Ένωσης και συνέβαλε με τον τρόπο του στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Ο Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ ήταν Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος από το 1985 ως το 1991 ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο 1990-1991. Για όσα έκανε αυτό το διάστημα, τιμήθηκε με Νόμπλε Ειρήνης το 1990. «Έφυγε» σε ηλικία 81 ετών, με την κηδεία του να αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη Μόσχα και τον πλανήτη συνολικά.

Τα γεγονότα του Ιουλίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr