ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδο ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Αυξήθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο

Ευρωζώνη πληθωρισμός
O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ τον Αύγουστο, ενισχύοντας την προοπτική νέων μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

Το ενεργειακό κόστος ήταν και πάλι ο μοχλός αύξησης των τιμών, αλλά και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 5%.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ καθώς αυτή κινείται για μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών πριν ακόμη από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και η αναστροφή κάποιων επιδοτήσεων στη Γερμανία σχεδόν διασφαλίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις άστατες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών διαχέεται στην οικονομία.

Ο πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε στο 5,5% από 5,1%.

Όλα τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το επιχείρημα για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις 8 Σεπτεμβρίου και ευνοούν έναν αυξανόμενο αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θέλουν μία πολύ μεγάλη αύξηση. Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστηρίζουν μία αύξηση 75 μονάδων βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν μία αύξηση 50 μ.β., αντίστοιχη με αυτή του Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ