ΕΘΝΙΚΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η «safe» επιλογή για το Αμπντουλχαμίντ Χαν και τα «καρφιά» σε Ελλάδα - ΗΠΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η «safe» επιλογή για το Αμπντουλχαμίντ Χαν και τα «καρφιά» σε Ελλάδα - ΗΠΑ
Οι λόγοι της επιλογής Ερντογάν για το οικόπεδο ερευνών του Αμπντουλχαμίντ Χαν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «φιέστα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν και η επιλογή του οικοπέδου Yörükler-1 από τον Τούρκο πρόεδρο. Γιατί ο «σουλτάνος» δεν βγάζει το γεωτρύπανο εκτός των χωρικών υδάτων της Άγκυρας και πώς δικαιολόγησε την επιλογή του. Η «γραμμή» κατά Ελλάδας και ΗΠΑ που «πέρασε» στα τουρκικά media.

Επιθεώρηση από αέρος, ξενάγηση σε όλους τους χώρους του πλοίου, φαντασμαγορικά πλάνα και μια ομιλία που ανέμεναν άπαντες από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιλάμβανε η τελετή για τον απόπλου του Abdulhamid Han από το λιμάνι Τασουτσού στην περιοχή της Μερσίνας. Παρά τις μεγαλοστομίες του Τούρκου προέδρου για πλώρη στην Ανατολική Μεσόγειο και έρευνες όπου… καπνίσει στην Άγκυρα, τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί – τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα επιχειρήσει έρευνες στο οικόπεδο Yörükler-1, μόλις 55 χιλιόμετρα από την Αττάλεια. Μια περιοχή εντός των χωρικών υδάτων της Άγκυρας στην οποία δεν προκαλούνται προβλήματα με Ελλάδα και Κύπρο. Για την ώρα…

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του Ερντογάν ήρθε σε αντίθεση με όσα ανέφερε τόσο ο ίδιος όσο και οι αξιωματούχοι. Το σημείο όπου θα επιχειρήσει έρευνες το Abdulhamid Han, σύμφωνα και με τη NAVTEX που εκδόθηκε αμέσως μετά την τελετή από τον σταθμό της Αττάλειας και η οποία έχει ισχύ ως τις 7 Οκτωβρίου, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο ακόμα και με όσα ανέφερε στη σημερινή (9/8) ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν», ανέφερε μεταξύ άλλων αφήνοντας να εννοηθεί πως το γεωτρύπανο μπορεί να κινηθεί σε περιοχές όπου δεδομένα θα είχε παραβιάσει χωρικά ύδατα της Κύπρου ή της Ελλάδας, προκαλώντας έτσι έναν νέο κύκλο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανάλογο, ή ακόμα και μεγαλύτερο, με αυτόν που είχε προκαλέσει το Oruc Reis το 2020. Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν επέλεξε το «safe» πλάνο των ερευνών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με τα media της χώρας να έχουν ήδη έτοιμο το αφήγημα του Τούρκου προέδρου έτσι ώστε να δικαιολογήσει την κίνησή του.

«Δεν πέσαμε στην παγίδα Ουάσιγκτον και Αθήνας»

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας μετέδωσε πως ο Ερντογάν εξήγησε την επιλογή του οικοπέδου όπου θα ερευνήσει το Abdulhamid Han λέγοντας ότι «Η Ελλάδα, «πληρεξούσιο κράτος» που έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία του στην Ουάσιγκτον, είχε ζητήσει να χτυπηθεί το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εάν προχωρούσε σε γεώτρηση γύρω από την Κύπρο ή στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς ανέφερε ότι ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζει την Ελλάδα για πόλεμο με την Τουρκία και έχει τοποθετήσει μαχητικά F-22 στην Κρήτη. «Δεν πέσαμε στην παγίδα τους, πρώτα θα βγάλουμε φυσικό αέριο από τις περιοχές κοντά στις ακτές μας», ήταν η εξήγηση Ερντογάν ο οποίος τόνισε ότι αν υπάρξουν εκεί κοιτάσματα αερίου αυτό θα ακυρώσει αυτόματα τα σχέδια Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο σε τοποθεσία κοντά στο Γκαζίπασα, η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη θα έχει διαμορφωθεί από μόνη της», φέρεται να έχει τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ενημέρωση του Ερντογάν στο εσωτερικό του Αμπντουλχαμίντ ΧανΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης. Τόσο κυριολεκτικά, αναφερόμενοι στο Abdulhamid Han, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για την ώρα ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να παίζει… άμυνα και να προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε πιθανότητα εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο, πλην όμως η Ελλάδα από την πλευρά της είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

H Αθήνα έχει καταστήσει σαφές σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμικρή κίνηση τουρκικού σκάφους στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού και είναι έτοιμη και αποφασισμένη να απαντήσει.

Το Αμπντουλχαμίντ Χαν για την ώρα δεν θα βρεθεί σε περιοχές όπου η Αθήνα θα ήταν αναγκασμένη να απαντήσει στις κινήσεις του.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς θα απαντήσει; Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», αυτή τη φορά δεν θα είμαστε τόσο ελαστικοί όσο το 2020 και υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα για να κοπεί ο «τσαμπουκάς» των Τούρκων πριν καν εκδηλωθεί. Αυτό δεν σημαίνει πως θα ανοίξουμε πυρ, υπάρχουν διάφορα στάδια αντίδρασης που προφανώς εξαρτώνται και από τις κινήσεις του αντιπάλου.

Το βέβαιο είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες για αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, όπου κι αν εκδηλωθεί. Αν ο Ερντογάν θελήσει να ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου», δεν θα τον αφήσουμε προφανώς να εκδηλώσει την τρέλα του. Θα λάβει άμεση και δυναμική απάντηση και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένει. Γιατί αν νομίζει ο «σουλτάνος» ότι θα κάνει κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία και ξεσκέπαστα κανόνια, μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει καλά.

Σχετικές ειδήσεις