ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα της πετσέτας: Οι ελεγκτές αποχώρησαν - Οι ξαπλώστρες επέστρεψαν

Κίνημα της πετσέτας: Οι ελεγκτές αποχώρησαν - Οι ξαπλώστρες επέστρεψαν
INTIME.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιμένουν στη Νάξο, παρά το «σαφάρι» ελέγχων των αρμοδίων αρχών.

Πολίτες, με «όπλο» τις πετσέτες, εναντιώνονται στις ξαπλώστρες για να σώσουν τις ελληνικές παραλίες. Το «κίνημα της πετσέτας» εξακολουθεί να «γιγαντώνεται». Σήμερα (11/08), ο Αντιδήμαρχος Νάξου, Βαγγέλης Κατσαράς, τόνισε ότι «πρέπει να τηρείται η νομιμότητα», μιλώντας στον ALPHA.

«Σίγουρα, ο κόσμος θέλει μία οργανωμένη παραλία, στην οποία θα απολαμβάνει τις διακοπές του. Η Νάξος έχει τόσα χιλιόμετρα παραλίας, στα οποία υπάρχουν πάντοτε κενά, για την εξυπηρέτηση των λουόμενων», επεσήμανε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζοντας το ισχύον νομικό πλαίσιο στο νησί.

Συλλήψεις σε Νάξο και Μύκονο για κατάληψη παραλίας χωρίς άδεια

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο (10/08), η αστυνομική υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου συνέλαβε έξι άτομα για κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια και χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.

Στη Μύκονο:

  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα 220 τετραγωνικών μέτρων κοινόχρηστου – δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης, με εγκατάσταση αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα 80 τ.μ. κοινόχρηστου – δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης, με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού – παραλίας 700 τετραγωνικών μέτρων, με εγκατάσταση αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Στη Νάξο:

  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 126 τετραγωνικών μέτρων, στερούμενος σχετικής αδείας και σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
  • Νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 234 τετραγωνικών μέτρων στερούμενος σχετικής αδείας και σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
  • Ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 180 τετραγωνικών μέτρων, στερούμενος σχετικής αδείας.

«Κίνημα της πετσέτας»: «Μπαράζ» ελέγχων σε ελληνικές παραλίες, «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες

Το «κίνημα της πετσέτας» έφερε εντατικούς ελέγχους, με το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι σε 918 κινητοποιήσεις, εντοπίσθηκαν 336 παραβάσεις το τελευταίο εικοσαήμερο. Το νέο μήνυμα μηδενικής ανοχής στους παραβάτες από τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Από την 21η Ιουλίου έως χθες (09/08), πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες. Οι έλεγχοι έλαβαν χώρα ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των αρμόδιων στελεχών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στον μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Από την 21η Ιουλίου, διεξήχθησαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές· ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον –μέχρι στιγμής– απολογισμό, στο πλαίσιο εντολής που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες όλης της χώρας.

Από αυτούς τους ελέγχους, διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης και σε κάποιες περιπτώσεις, κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).

Οι ποινές που επιβάλλονται –ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης– από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν: Πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ώστε «να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», όπως τονίσθηκε σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Κωστής Χατζηδάκης: «Δε θα χαριστούμε σε κανέναν»

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είχα επισημάνει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Παράλληλα, προσέθεσα ότι δε θα χαριστούμε σε κανέναν, αναφορικά με την τήρηση της νομιμότητας στις –παραχωρημένες από το Δημόσιο– παραλίες.

Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τούς διαψεύδουν. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την αντίστοιχη και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε, ταυτόχρονα, σύντομα σε αναθεώρηση της νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις, αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

Νέα κινητοποίηση στη Χαλκιδική, αυξάνονται οι έλεγχοι στις παραλίες

Πολίτες, με «όπλο» τις πετσέτες, εναντιώνονται στις ξαπλώστρες για να σώσουν τις ελληνικές παραλίες. Το «κίνημα της πετσέτας» εξακολουθεί να «γιγαντώνεται» και μάλιστα, στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πριν από ένα εικοσιτετράωρο (09/08).

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στις 11:00, στη στάση λεωφορείων ανάμεσα στον Όρμο Παναγίας και το Λαγονήσι. «Τα μέλη του κινήματος συνεχίζουν δυναμικά τις δράσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών», όπως τονίσθηκε στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Παράλληλα, αυξάνονται οι έλεγχοι για «πακτωμένες» ομπρέλες που παραμένουν στον αιγιαλό και τη νύχτα με κλειδωμένες ή όχι επάνω τους ξαπλώστρες και καρέκλες, καθώς και σκέτες βάσεις αυτών, με το σκεπτικό ότι ρυπαίνουν και αλλοιώνουν τον χώρο της ακτής.

Ο Δήμος Προποντίδας καλεί τους κατοίκους που έχουν τοποθετήσει μόνιμα ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες να τις απομακρύνουν, αφού η σταθερή παραμονή τους θεωρείται παράνομη.

Σχετικές ειδήσεις