ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για έξι χωριά: Ανοδική αλλά με μικρότερη ένταση η στάθμη της λίμνης Κάρλα

flood
Photo: Εurokinissi

Από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά

Ήδη εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών: στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο.

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα ύδατα όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Η λίμνη Κάρλα αποξηράθηκε το 1962. Μετά τον «Daniel» η λίμνη όχι μόνο ξαναδημιουργήθηκε, αλλά η στάθμη της διαρκώς ανεβαίνει απειλώντας τις επόμενες μέρες να πλημμυρίσει κοντινά χωριά. Βρίσκεται περίπου 300 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του Σωτήριου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται -σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ- οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας.

Λόγω των ορμητικών νερών που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση του 1962.