ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΚΑ: Πώς φτάσαμε στο «λουκέτο» - Τι θα ερευνήσει ο εισαγγελέας

ΟΑΚΑ: Πώς φτάσαμε στο «λουκέτο» - Τι θα ερευνήσει ο εισαγγελέας
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

ΟΑΚΑ: Η πορεία των ερευνών που ανέδειξαν τους κινδύνους στα στέγαστρα Καλατράβα. Έρευνα σε βάθος καλείται να κάνει ο εισαγγελέας μετά την παρέμβασή του. Πολιτική κόντρα μετά την ανακοίνωση για «λουκέτο» στο κεντρικό γήπεδο και το ποδηλατοδρόμιο.

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έσκασε η είδηση για την ακαταλληλότητα του ΟΑΚΑ. Το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο κλείνουν μέχρι... νεοτέρας, και το πώς έφτασε ως εδώ η κατάσταση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πρώτοι έλεγχοι άρχισαν τους πρώτους μήνες του 2023. Αφορούσαν το στέγαστρο του κεντρικού σταδίου, στο στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου και σε δύο εισόδους του ΟΑΚΑ. Από τον Νοέμβριο του 2022 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου του ελέγχου από το ΤΑΙΠΕΔ. Τα συνεργεία ξεκίνησαν ελέγχους για διαβρώσεις, αποφλοιώσεις, συγκολλήσεις και για προβλήματα στους αναρτήρες των εγκαταστάσεων.

Οι έλεγχοι αυτοί διήρκησαν περίπου εννέα μήνες, με το ΤΑΙΠΕΔ να παραδίδει στη διοίκηση του ΟΑΚΑ τις δύο εκθέσεις στις 29 Σεπτεμβρίου. Τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά και στις δύο εκθέσεις καθώς αναφέρεται ότι η στατική επάρκεια των στεγάστρων Καλατράβα δεν είναι η απαιτούμενη. Το πώς φτάσαμε ως εδώ, ωστόσο, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα το 2004, δεν είχε οικοδομική άδεια. Αυτή δόθηκε το 2014 με νόμο που ψηφίστηκε το 2013. Έκτοτε, γίνονταν διαγωνισμοί για τη συντήρηση των στεγάστρων οι οποίοι, ωστόσο, δεν προχώρησαν ποτέ λόγω των γνωστών προβλημάτων γραφειοκρατίας αλλά και της έλλειψης οικονομικών πόρων στην εποχή των μνημονίων.

Τη Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. Το πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες, τι θα περιλαμβάνουν αλλά και ποια είναι η επικίνδυνη περίμετρος στο ΟΑΚΑ και γιατί δεν έχει ήδη αποκλειστεί, είναι μερικά από τα ερωτήματα που ήδη ανακύπτουν.

Ένα ακόμα ερώτημα, ωστόσο, είναι το τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες στο ΟΑΚΑ το επόμενο διάστημα. Οι αγώνες του Παναθηναϊκού στο Europa League στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Δεκεμβρίου, είναι ένα από τα βασικά events που έπονται, ενώ υπάρχουν και αθλητές που είναι σε περίοδο ολυμπιακής προετοιμασίας και επί της ουσίας θα μείνουν «άστεγοι». Τέλος, υπάρχουν και συναυλίες που ήταν ήδη προγραμματισμένες ακόμα και για το επερχόμενο καλοκαίρι, διάστημα στο οποίο κανείς δεν ξέρει αν θα έχουν ελεγχθεί τα απαιτούμενα έργα στο ΟΑΚΑ.

Επίσης, με τα ζητήματα που ανέκυψαν για το ΟΑΚΑ αναδεικνύεται το συνολικό πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων που τελούν υπό εγκατάλειψη στη χώρα. Στάδια, γήπεδα και προπονητήρια που παραμένουν σε άθλια κατάσταση, έρχονται ξανά στο προσκήνιο και αναδεικνύεται εκ νέου το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει.

Εισαγγελική έρευνα σε βάθος χρόνων για το ΟΑΚΑ

Για το θέμα, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα. Μία έρευνα η οποία θα πάει αρκετά χρόνια πίσω, όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Τουλάχιστον μία πενταετία πριν θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά στοιχεία ο εισαγγελέας και οι συνεργάτες του, αφού υπήρχαν προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που υπήρχαν στο ΟΑΚΑ και για τη μη συντήρηση των επίμαχων στεγάστρων.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία που ανέλαβε να κατασκευάσει το έργο που φιλοτέχνησε ο Σαντιάγκο Καλατράβα, στις 27 Φεβρουαρίου 2019 έστειλε επιστολή στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Στο κεντρικό δελτίο του Alpha παρουσιάστηκε το έγγραφο, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει παρέλθει μία δεκαετία από τη στιγμή που δεν είχε την ευθύνη της συντήρησης.

Από το 2004 ως το 2009, η κατασκευάστρια εταιρεία είχε τη συντήρηση, ωστόσο, στην επόμενη δεκαετία αυτό δεν ίσχυε. Έτσι, το 2019 έστειλε το έγγραφο στο οποίο υπογράμμιζε ότι «θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας επισημάνουμε ότι το έργο αυτό, ειδικότερα οι δύο στέγες του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, λόγω της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας των κατασκευών απαιτεί τακτικούς ελέγχους στο σύνολο των κατασκευών και ειδική συντήρηση των επί μέρους τμημάτων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου».

Για αυτό ο εισαγγελέας θα πάει πέντε χρόνια πίσω, καθώς η εταιρεία έχει «χτυπήσει καμπανάκι» λέγοντας ότι για δέκα χρόνια δεν είχαν συντηρηθεί τα στέγαστρα του Καλατράβα. Το 2021 υπήρξε ένα κονδύλι από το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 51 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έγινε δημοπρασία για να βρεθεί γραφείο που θα κάνει τη μελέτη. Η μελέτη άρχισε τον Απρίλιο του 2023 και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, με το ΟΑΚΑ να προχωράει στην επικείμενη ανακοίνωση πριν από ένα 24ωρο.

Η έρευνα, βέβαια, θα στραφεί και στο κατά πόσο κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές από τη χρήση του ΟΑΚΑ καθώς όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το αμέσως προηγούμενο διάστημα, έγιναν εκεί συναυλίες και διεθνείς αγώνες με δεκάδες χιλιάδες θεατών.

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για το ΟΑΚΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα σήκωσε και πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση.

«Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, με αιχμές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Ο κ. Κασσελάκης αρχικά παρέθεσε στο βίντεο απόσπασμα ομιλίας του πρωθυπουργού από το 2021 που «ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα». Τόνισε ότι όμως «χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας - δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού».

«Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης και ανέφερε καταληκτικά: «Η παρακμή τελειώνει.Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα».

«Μέρα με τη μέρα, ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη, οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη», σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «ΟΑΚΑ 2.0 vs ΣΥΡΙΖΑ 2.0», σαν απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Η δήλωσή του για το ΟΑΚΑ είναι ενδεικτική μίας αντιπολίτευσης σε πλήρη ασυναρτησία. Γιατί; Διότι επιτίθεται στην κυβέρνηση αντί να αναγνωρίζει ως θετικό βήμα μπροστά, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία –που δεν φημίζεται ομολογουμένως διαχρονικά για την προνοητικότητά της– επενδύει 57 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συντήρηση, ανθεκτικότητα και ανάπλαση του ΟΑΚΑ.

Βρούτσης: «Θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, είναι εμβληματικό στάδιο»

«Δεν πρόκειται για “λουκέτο” στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει. Ακόμη, τόνισε ότι «ήδη, σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όλη τη μελέτη, για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της».

«Κατανοώ και ήδη λειτουργούμε στο Υπουργείο, σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς, για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Επιμελητήριο, τον θεσμικό και τεχνικό σύμβουλο της κάθε κυβέρνησης, όλη τη μελέτη, ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι, όταν προχθές (28/09) ήλθε στα χέρια μου, έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ό,τι κι αν χρειασθεί, το ΟΑΚΑ «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο», προσέθεσε, κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο. Για τον χρόνο επαναλειτουργίας, ανέφερε ότι «αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς. Όμως, μπορούμε να πούμε πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Αποτελεί το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η “καρδιά” του αθλητισμού, θα βάλουμε τα δυνατά μας, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: Θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Η ταλάντωση του γηπέδου, που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο, δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα κι ότι τότε έγινε μελέτη και είναι επαρκές το στάδιο για τη στατικότητά του».

Σχετικές ειδήσεις