ΕΛΛΑΔΑ

Ωνάσειο: Ηταν αδύνατο να χειρουργηθεί στην Ελλάδα το παιδί

Ωνάσειο: Ηταν αδύνατο να χειρουργηθεί στην Ελλάδα το παιδί

Η σπάνια πάθηση του μικρού ασθενή που έχασε τη ζωή του στο τέλος Φεβρουαρίου, δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ωνάσειο. Το παιδί υπεβλήθη στη χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό, όμως στη συνέχεια, δυστυχώς, κατέληξε.

Αυτό ανακοίνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με αφορμή τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο.

Η διοίκηση του Ωνασείου, σημείωσε πως το Κέντρο χορήγησε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μεταβεί το παιδί σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού με δαπάνες του ασφαλιστικού του φορέα.

Στο μεσοδιάστημα δε το Ω.Κ.Κ., όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είχε θέσει στην διάθεση του Παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκού, ο οποίος ήταν επιλογή των γονέων, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό του για τη διεξαγωγή της επέμβασης, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω έλλειψης τράπεζας ανθρώπινων ομοιομοσχευμάτων στην Ελλάδα.

Η διοίκηση του κέντρου σημείωσε επίσης, πως από τον Οκτώβριο 2011 -οπότε ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»- το Ωνάσειο καλύπτει τα περιστατικά που παραπέμπονται από αυτό, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των γονέων, παρέχοντάς τους τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους ασθενείς του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, έχουν παραπεμφθεί 87 παιδιά, εκ των οποίων 39 ανασφάλιστα ή άπορα, το συνολικό κόστος της νοσηλείας των οποίων έχει ανέλθει σε 448.815,12 ευρώ.

Καταλήγοντας η διοίκηση του Ωνασείου, εξέφρασε τη θλίψη της για τις ανακοινώσεις, που με αφορμή την ατυχή κατάληξη βαρύτατα πασχόντων μικρών ασθενών, προσβάλλουν το έργο και την προσφορά του Ω.Κ.Κ. και των ιατρών του και προκαλούν αναιτιολόγητα ανησυχία στους γονείς των ασθενών και στην κοινή γνώμη.