ΕΛΛΑΔΑ

Τα τρακτέρ «πνίγουν» την κυβέρνηση - Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Τα τρακτέρ «πνίγουν» την κυβέρνηση - Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Εγκλωβισμένη στη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική που της επιβάλουν οι δανειστές και τα μνημόνια που υπέγραψε, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως μια λύση για τους αγρότες.

Αποφασισμένοι οι αγρότες να κόψουν την Ελλάδα στα δύο - Σοβαρά επεισόδια και ξύλο στην Κομοτηνή - Πλημμύρισε από τρακτέρ η κοιλάδα των Τεμπών και ο Προμαχώνας - Έκλεισαν και τα δυο ρεύματα της Εγνατίας

Το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή και αναγκάζει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

Το Newsbomb.gr έχει αποκαλύψει το ύποπτο σχέδιο των δανειστών που από τη δεκαετία του 1980 πάλευαν να καταστρέψουν τους Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ)

Ο χάρτης με τα μπλόκα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα

Σε «ομηρία» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - Αγρότες καίνε λάστιχα έξω από το κτίριο

Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παραμένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με τους αγρότες να βρίσκονται ακόμα έξω από το κτίριο καίγοντας λάστιχα και πετώντας αυγά και καφέδες.

Ο ίδιος ο κ. Αποστόλου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ανέφερε: «Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε».

Την ίδια στιγμή οι αγρότες δηλώνουν ότι θα περιμένουν μέχρι την αυγή, ενώ πληροφορίες θέλουν να καταφθάνουν και άλλοι αγρότες από την Ξάνθη. Πληροφορίες της διαδικτυακής εφημερίδας Χρόνου αναφέρουν ότι ματαιώθηκε το πρόγραμμα του υπουργού σε Ξάνθη και Καβάλα, το οποίο εξάλλου είχε καθυστερήσει.

Στις 6 το απόγευμα, εικόνες έξω από τη νομαρχία έδειχναν διαδηλωτές αγρότες να καίνε λάστιχα και πετούν οργισμένοι αβγά.

Σοβαρά επεισόδια το πρωί στην Κομοτηνή

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης (20/1) σημειώθηκαν επεισόδια με ρίξη καπνογόνων και χημικών μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκς και ένας νεαρός αγρότης, ωστόσο η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία.

Όλα ξεκίνησαν όταν αγρότες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτήριο προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι αγρότες ζήτησαν αρχικά να μπουν στο κτήριο για να συνομιλήσουν με τον υπουργό, νωρίτερα από το προκαθορισμένο σημερινό τους ραντεβού και ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία τους, γεγονός που εξαγρίωσε τους συγκεντρωμένους.

Οι αγρότες απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο.

Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών, ενώ σημειώθηκαν και συμπλοκές μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν επίσης αβγά και καφέδες στους αστυνομικούς.

Μετά από περίπου μισή ώρα, αγρότες «έσπασαν» την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και μέσα στο κτίριο.

Τελικά η αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τουν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τόνισαν ότι οι αγρότες δεν έχουν κάτι να πουν αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα φορολογικού καθώς με μια ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, μειώνεται κατά πολύ το ποσό που θα πλήρωναν οι αγρότες αν ίσχυαν όσα προβλέπονταν από το 2013-2014.

Για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι η αύξηση του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες θα γίνεται σταδιακά ενώ τόνισε ότι έχει τη διάθεση να τους ακούσει.

Οι αγρότες παραμένουν έξω από το κτήριο, περιμένοντας την αποχώρηση του υπουργού, ο οποίος θα έχει νέα συνάντηση στην Ξάνθη.

Λαϊκή αγορά έξω από το υπουργείο Εργασίας

Σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου να τονίσουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που προωθεί η Κυβέρνηση και τους αφορούν, προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αγρότες - παραγωγοί.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, έχει στηθεί σήμερα το πρωί μια μικρή λαϊκή αγορά μπροστά από το υπουργείο Εργασίας απο αγρότες-παραγωγούς, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους και στη διάλυση του ΟΓΑ, όπως υποστηρίζουν.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και τα προιόντα -συνολικά τριών τόνων- που έχουν στήσει στους πάγκους θα μοιραστούν δωρεάν στους περαστικούς.

Δείτε εδώ βίντεο του Cnn.gr από τη συγκέντρωση των αγροτών στον Προμαχώνα

Στήνονται μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα

Γεωργοί και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για το Ασφαλιστικόκαι τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με τα μπλόκα να επεκτείνονται σε κομβικά σημεία της Εθνικής και της Εγνατίας οδού, από την Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, ενώ ισχυρή αναμένεται να είναι η παρουσία ακόμα και σε λιμάνια και τελωνεία.

agrotes argolida

Τέμπη

Το μπλόκο των Τεμπών θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.

Εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών οδεύουν σε φάλαγγα προς τα Τέμπη, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας και αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα πάντως με τους συντονιστές της μεγάλης εξόδου για το μπλόκο των Τεμπών, θα χρειαστούν περίπου δυο ώρες προκειμένου να διευθετηθεί η τοποθέτηση εκατέρωθεν του οδοστρώματος των γεωργικών μηχανημάτων.

Με απόφαση της Αστυνομίας από τις 12 το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση με το Στόμιο, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν τα εκατοντάδες τρακτέρ χωρίς προβλήματα να φθάσουν στα Τέμπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει προτείνει η αστυνομία και η κυκλοφορία θα επανέλθει επί της ΠΑΘΕ μόνον όταν θα έχουν όλα τα τρακτέρ τακτοποιηθεί.

Στις προθέσεις των οργανωτών είναι να παραμείνουν εκεί εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αναμένοντας μέχρι και το Σάββατο οπότε και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων και πιθανώς την Κυριακή θα υπάρξει μία συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Μαγνησία

Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για σήμερα στον κόμβο Μικροθηβών αλλά η δυνατή χιονόπτωση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του νομού, έκανε αδύνατη τη μετακίνηση των τρακτέρ.

Όπως δηλώνουν θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα και για τους ίδιους λόγους, ματαιώθηκε η συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει για σήμερα στο λιμάνι του Βόλου, αλιείς της περιοχής που επρόκειτο να αποκλείσουν το λιμάνι με τα καΐκια τους.

Οι αγρότες του Πηλίου θα καθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Κυριακή. Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα συγκεντρωθούν στο «Πορφυρογένειο Ιδρυμα» Αγριάς για να συζητήσουν για τις συνέπειες στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και θα καθορίσουν το πλαίσιο των δικών τους κινητοποιήσεων.

Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί στη Μακεδονία

Κλειστή επ' αόριστον είναι από σήμερα η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχημάτιζαν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέρχονται στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Εξάλλου, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα.

Επίσης μπλόκα στήνονται σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ «αν όχι αργότερα, σίγουρα αύριο», αγρότες-κτηνοτρόφοι θα παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.

Προμαχώνας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «αύριο ξεκινάμε προειδοποιητικά κλεισίματα, και αν μέχρι το Σάββατο δεν αποσύρουν το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό, τότε θα κλείσουμε για όσο χρειαστεί».

Ο ίδιος, μιλώντας και στην κάμερα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει χώρα χωρίς ασφαλιστικό οργανισμό για τους αγρότες», ενώ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν φέρουν κομματική ταυτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο παπάς όταν πάει στα σπίτια των χωριών, δεν επιλέγει τους χωριανούς που θα ευλογήσει».

Σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου προχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου στην περιοχή και, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνδικαλιστής Στέλιος Νικητόπουλος, δεν αποκλείεται σε ανάλογη ενέργεια να προχωρήσουν εκ νέου στη διάρκεια της ημέρας.

Ηράκλειο

Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των αγροτών στο Ηράκλειο, ο οποίοι κατάλαβαν συμβολικά το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ.

Την ώρα που εκπρόσωποι των αγροτών επέδιδαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες πέταξαν αυγά και ντομάτες στην είσοδο των γραφείων, χωρίς ωστόσο το θέμα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη στη παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ιωάννινα - Άρτα

Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποιούν το μεσημέρι της Δευτέρας, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου.

agrotes ioannina

Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε, νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας - Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Αργότερα, οι αγρότες άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων ενώ θα επιστρέψουν στα Ιωάννινα χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 6 το απόγευμα, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Δυναμική κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής της Δράμας, οι οποίοι και έχουν ορίσει σημείο συνάντησής τους, τη διασταύρωση Κοκκινογείων προς την Εξοχή.

Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, στήνουν το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς. Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσαλάς «θα μείνουμε στα μπλόκα για όσο χρειαστεί και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς δρόμων».

agrotes argolida2

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος. Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

Πελοπόννησος

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Παράλληλα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Αργολίδα - Λακωνία

Μπλόκα στήθηκαν από σήμερα το μεσημέρι στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις