ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση εξαγριώνει τους αγρότες - «Παραλύουν» τη χώρα επ΄αόριστον

Η κυβέρνηση εξαγριώνει τους αγρότες - «Παραλύουν» τη χώρα επ΄αόριστον

Συνεπείς στις εξαγγελίες τους περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες προχώρησαν από το μεσημέρι της Τετάρτης σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν στα αιτήματά τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Από σήμερα το μεσημέρι έκοψαν την Ελλάδα στα δύο στο ύψος των Τεμπών - Βούλγαροι οδηγοί έσπασαν το μπλόκο στον Προμαχώνα τα ξημερώματα - Προετοιμάζουν την «κάθοδο των τρακτέρ» στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, μαζί με τους αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών έδωσαν στην δημοσιότητα τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν ενώ υποστηρίζουν ότι δεν θα κατέβουν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να τύχουν της έγκρισης και των λοιπών μπλόκων που θα τις υπογράψουν. Το κείμενο αναμένεται να σταλεί αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα -ο οποίος είναι ο βασικός αποδέκτης- αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής και τα άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με τα επιχειρήματα να ποικίλουν μεταξύ των διαφωνούντων. Κάποιοι μιλούν για «ξεπούλημα του αγώνα και ξεφούσκωμα», άλλοι ζητούν την κάθοδο στην αρχή ή στο μέσον της ερχόμενης εβδομάδας και κάποια τρίτη μερίδα αγροτών υποστηρίζουν ότι «η δύναμη είναι στα μπλόκα και αρκεί ένα μπλάκ άουτ σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας».

Οι αγρότες των Τεμπών επισημαίνουν πως θα κατέβουν στην Αθήνα όχι για να διαδηλώσουν αλλά για να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα. Αρνητική είναι η απόφαση και του μπλόκου του Προμαχώνα για κάθοδο στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, μέσω του επικεφαλής της Χρήστου Γκόντια, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν επιθυμούν κάθοδο στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης (10/02/2016) η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, προκειμένου να εξηγήσει γιατί έρχονται οι αγρότες στην πρωτεύουσα την ίδια στιγμή που η Αστυνομία σχεδιάζει μέτρα προκειμένου να αποκλείσει τα τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας.

Τελεσίγραφο των αγροτών στην κυβέρνηση: Δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».

Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει: «Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».

«Έτοιμοι» να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό για διάλογο επί των προτάσεών τους, δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης

«Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουνε, έχουνε τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να κάνει λίγο στην άκρη το ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης. Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα, ο ίδιος μας τόνισε, «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».

Όπως μας εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».

Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν. «Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».

Στο μεταξύ, το μπλόκο του Προμαχώνα φαίνεται ότι πρώτα θέλει να μελετήσει εκτενώς το κείμενο με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αποστείλουν τα Τέμπη και μετά θα κρίνουν εάν θα το υπογράψουν.

Ένταση στον Προμαχώνα με οδηγούς νταλίκας

Τεταμένο είναι το κλίμα στην περιοχή του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας όπου το τελωνείο παραμένει κλειστό εδώ και εννέα ημέρες.

Χαρακτηριστικό αυτού, είναι το ότι το βράδυ της Δευτέρας (08/02) σημειώθηκαν δύο επεισόδια με οδηγούς νταλίκας.

Στο πρώτο περιστατικό, πέντε Βούλγαροι οδηγοί νταλίκας αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα έσπασαν το μπλόκο των αγροτών και τέσσερις από αυτούς κατάφεραν τελικά να περάσουν στη βουλγαρική πλευρά. Ο πέμπτος Βούλγαρος συνελήφθη από την τοπική αστυνομία.

Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κατά το επεισόδιο ακούστηκαν πυροβολισμοί, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την Αστυνομία.

Στο δεύτερο επεισόδιο, ένας Έλληνας οδηγός νταλίκας που μετέφερε λουλούδια υποστηρίζει πως οι βούλγαροι αστυνομικοί τον κατέβασαν χθες το απόγευμα από το όχημά του και τον απείλησαν. Αξίζει να σημειωθεί πως η νταλίκα είχε βουλγαρικές πινακίδες ενώ ο οδηγός μετά από αυτό το περιστατικό λέει ότι δεν θα ξαναπεράσει από το συγκεκριμένο σημείο και θα επιλέγει το τελωνείο της Εξοχής.

Μόλις ο οδηγός ενημέρωσε τους αγρότες των Σερρών, τον άφησαν να περάσει ανοίγοντας το δρόμο για να συνεχίσει την πορεία του.

Μπλόκο και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης, «με ανοιχτούς δρόμους θα αποκλείσουμε το αεροδρόμιο "Μακεδονία" από τις 12:00 έως και τις 22:00» και εξήγησε:

«Θα ανέβουμε πάνω στην αερογέφυρα Θέρμης με τα τρακτέρ και θα την κλείσουμε, ενώ το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια θα φρακάρει τον δρόμο και το μπλόκο στο αεροδρόμιο θα κλείσει τη διασταύρωση στο "Μακεδονία". Δεν θα αφήσουμε να περάσει κανείς, παρά μόνον ασθενοφόρα και περιστατικά που χρήζουν ιατρικής κάλυψης. Υπάρχει είσοδος για το αεροδρόμιο από το καζίνο, που βρίσκεται δίπλα. Ζητάμε κατανόηση από τον αστικό πληθυσμό. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και το δικαίωμά μας να μείνουμε στην ελληνική ύπαιθρο», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης.

Πορεία διαμαρτυρίας με γουρούνια έκαναν οι αγρότες στο Ρέθυμνο

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ρέθυμνου έβαλαν μπροστά τα… γουρούνια και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρει το rethemnosnews.gr, oι αγρότες είχαν ζωγραφίσει με τα βασικά χρώματα των κομμάτων τις πλάτες των γουρουνιών, τα παρομοίαζαν με πολιτικούς και φώναζαν ότι «βγήκαν στους δρόμους για να σας ζητήσουν ψήφους». Ιδιαίτερες ήταν οι αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Η πορεία προκάλεσε εντύπωση σε όλο τον κόσμο που χαμογελούσε στη θέα των τριών μικρών γουρουνιών που προπορεύονταν στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη.

Πέταξαν αυγά και γιαούρτια στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Νικόλαο

Οι αγρότες από την περιοχή της Ιεράπετρας και άλλων σημείων του Νομού, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που προωθεί η Κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα γραφέια του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

a

Κατά την εκδήλωση δεν έλειψαν οι εντάσεις και ορισμένοι πέταξαν αυγά και γιαούρτια, ενώ αρκετοί από τους αγρότες μπήκαν και μέσα στα γραφεία για να διαμαρτυρηθούν προς τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Αγρότης εισέβαλε με το τρακτέρ στην Γ' ΔΟΥ Πατρών

Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί της Τρίτης αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη της Γ' ΔΟΥ Πατρών συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού.

Όπως αναφέρει το patrastimes.gr, ένας από αυτούς μάλιστα εισέβαλε με το τρακτέρ του στην είσοδο του κτιρίου και έφραξε την είσοδο επί της Ακτής Δυμαίων.

Οι αγρότες της Πάτρας θα αποκλείσουν το κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών από τις 13:30 έως τις 18:00, ενώ από τις 16:00 μέχρι τις 22:00 θα κλείσουν την νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Η εικόνα στα μπλόκα

Αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν από τις 13:00 στο τελωνείο του Προμαχώνα μεταξύ αγροτών και οδηγών από τη Βουλγαρία ύστερα από 8 ημέρες που παρέμεινε κλειστό.

Οι δρόμοι άνοιξαν λίγο μετά τις 20:15 και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι ώσπου αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, άνοιξε από αργά χθες τη νύχτα έως και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε αναμενόταν να κλείσει εκ νέου.

Επ΄αόριστον αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικών συνόρων

Οι αγρότες του Έβρου προχωρούν από σήμερα (9/2/2016) στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου, ενώ από αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου θα κλείσουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας ολοκληρωτικά την οδική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης από τις 12.:00 τα μεσάνυχτα έως σήμερα το πρωί το μπλόκο των αγροτών επέτρεψε την είσοδο και έξοδο από τη χώρα των εγκλωβισμένων σε ουρές πολλών χιλιομέτρων φορτηγών.

Τέλος κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ θα παραμένει ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ. Κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Θα αφήσουμε ανοιχτά λίγες ώρες και μετά θα κλείσουμε και πάλι τουλάχιστον έως αργά το βράδυ» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός για τις ώρες 13:00-15:00 και 20:00-22:00, ενώ στο δεύτερο η διέλευση θα παραμείνει αποκλεισμένη τις ώρες 18:00-22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα καθηλωμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 και θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή, 12/2, σύμφωνα με δήλωση του αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη, επικεφαλής του συντονιστικού.

Σε αποκλεισμό βρίσκεται και ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ, ενώ μέλη της συντονιστικής που εκφράζουν «απογοήτευση για την πολυγλωσσία στον κλάδο», επισήμαναν: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να κινηθούμε ενωμένοι, προκειμένου να φέρουμε θετικά αποτελέσματα στον κόσμο που μας πίστεψε και βγήκε στον δρόμο».

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία) καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00. Η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κινητοποιήσεις και κλείσιμο διεύλευσης στους κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου 17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Σημειώνεται ότι στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι 24ωρος, από τις 10:00 το πρωί. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του τελωνείου των Ευζώνων.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι οδηγοί περισσοτέρων των 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως επισήμανε ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, «σήμερα ο αποκλεισμός θα είναι έως τις 18.00».

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι τα μπλόκα από συνολικά 700 και πλέον τρακτέρ είναι στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός. Η συντονίστρια της εκεί κινητοποίησης Διαμάντω Κρητικού δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Θα συνεχίσουμε τους πολύωρους αποκλεισμούς με ένταση».

Στον νομό Θεσσαλονίκης, κλειστό θα παραμείνει και το Δερβένι στο χρονικό διάστημα 10:00-15:00, ενώ έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Θόδωρο Χατζητομάρη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι άνδρες από το μπλόκο θα μεταβούν με τρακτέρ στην εφορία και σε υποκατάστημα τράπεζας στον Λαγκαδά, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη περίπου μιας ώρας.

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από την Κυριακή το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. Είναι δυναμικότητας συνολικά άνω των 600 αγροτικών οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.

Όπως ενημέρωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, τα τρακτέρ κλειδώθηκαν μπροστά στην εφορία Μουδανίων, την οποία θα αποκλείσουν και σήμερα από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία έως τη λήξη του.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο έχει ως εξής:

  • Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης, με τα Σκόπια, 10:00-23:00 και 11:00-23:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο Άργος Ορεστικού, κάθετα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 12:00 έως και τις 14:00.

Πελοπόννησος - Αιτωλοακαρνανία

Ανοικτή μόνο για δύο ώρες, από 12:00-14:00, θα μείνει σήμερα η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, αφού οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο (και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας), αποφάσισαν να την κλείσουν από τις 14:00 σήμερα έως τις 12:00 αύριο.

Επίσης, στην Αιτωλοακαρνανία, από τις 12:00 σήμερα έως τις 15:00, αγρότες από την περιοχή της Ναυπάκτου και της Δωρίδας θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου.

Ακόμη, αγρότες από την περιοχή του Μεσολογγίου θα κλείσουν από τις 17:00 έως τις 20:00 την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων συνεδριάζουν στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, για να καθορίσουν τη στάσης τους, ενόψει της συγκέντρωσης που προγραμματίζεται στην Αθήνα την Παρασκευή και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στο μεταξύ, στην Αχαΐα αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του κόμβου της Κάτω Αχαΐας αναμένεται να μεταβούν στην Πάτρα στις 10 το πρωί, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Γ. ΔΟΥ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 16:00 έως τις 22:00.

Στην Αιγιάλεια, αγρότες θα κλείσουν από τις 8 το βράδυ και για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ μέλη επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, αναμένεται να κλείσουν, από τις 7 το απόγευμα, έως τις 9 το βράδυ, την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος της γέφυρας του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν στα μπλόκα επί της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου, Μαραθιάς και Αγίου Γεωργίου ενώ και σήμερα έχουν προγραμματίσει να κλείσουν, από τις 12 το μεσημέρι και για έξι ώρες την εθνική οδό, στο ύψος του Κουρτεσίου.

Στην Κορινθία, η νέα εθνική οδός είναι κλειστή για πάνω από δύο εβδομάδες και σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα απόψε και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος, η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι με ανοικτούς δρόμους και στη Λακωνία, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν 6.00 το απόγευμα με 8.00 το βράδυ την γέφυρα του Ευρώτα στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης.

Όσο είναι κλειστή η γέφυρα Ευρώτα η κυκλοφορία για ΙΧ επιβατικά διεξάγεται από παράκαμψη 54 περίπου χιλιομέτρων, τμήμα του οποίου είναι χωματόδρομος από το χωριό Σκούρα, ενώ μεγάλα αυτοκίνητα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Σπάρτη - Καστόρι - Λογγανίκος - Μεγαλόπολη.

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα.

Οι αγρότες στο Κομπότι της Άρτας κλείνουν το δρόμο 19:00 έως 24:00.

Οι αγρότες της Πρέβεζας έκλεισαν το δρόμο στον κόμβο του Λούρου 12:00-15:00 και 19:00-22:00.

Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00.

Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες της Ηπείρου οργανώνονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ξάνθη και Ροδόπη

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Το μπλόκο των αγροτικών συλλόγων της Ξάνθης παραμένει στη γέφυρα του Νέστου επί της Εγνατίας Οδού, με καθημερινούς αποκλεισμούς από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα. Στη Ροδόπη οι αγρότες έχουν μετακινηθεί στον κόμβο του Ιάσμου επί της Εγνατίας Οδού, λίγο πριν τα διόδια των Αμαξάδων, στο 20ο χιλιόμετρο Κομοτηνής-Ξάνθης και κλείνουν τον δρόμο από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα έως και τις 9.00 το βράδυ.

Στο μεταξύ κλειστό παραμένει επί 24ωρου βάσεως και το τελωνείο της Νυμφαίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ροδόπης, αφού οι αγρότες βρίσκονται παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του οικισμού του Τυχερού, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στα αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν από τις δύο πλευρές των συνόρων, να απεγκλωβίζονται ανά δίωρο για 15 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας-Μακάζα δεν επιτρέπεται ακόμη η διέλευση φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων και συνεπώς δεν δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται σε άλλες συνοριακές διόδους της χώρας.

Εκπρόσωποι των 11 μπλόκων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραβρέθηκαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας όπου αποφασίστηκε η κάθοδος στην Αθήνα για την προσεχή Παρασκευή. Αν και συμφωνούν με την απόφαση, εκφράζεται προβληματισμός για τη μεγάλη απόσταση που καλούνται να διανύσουν μέχρι την Αθήνα, καθώς και για το μέλλον και τη συνοχή των κινητοποιήσεων τους μετά την εξέλιξη αυτή.

Πάντως, καταβάλλονται προσπάθειες από τους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους ώστε να συγκεντρωθούν ενδιαφερόμενοι αγρότες που θα θελήσουν να μετάσχουν στην κινητοποίηση της Παρασκευής, κατεβαίνοντας με λεωφορεία στην Αθήνα.

Κρήτη

Στα Χανιά, παραμένει κλειστός ο κόμβος Κλαδισού, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται μέσω παράπλευρων δρόμων, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, παραμένουν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, κλείνοντας για λίγα λεπτά την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στις 13:00 και στις 17:00. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από το συγκεκριμένο μπλόκο θα πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, όπου θα φθάσουν με το πλοίο της γραμμής, δίνοντας ραντεβού την Πέμπτη, στις 19:00, στο λιμάνι της Σούδας.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε σήμερα, με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Για δεύτερη ημέρα βρίσκεται υπό κατάληψη η Α' ΔΟΥ Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, ενώ σε κατάληψη της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου προχώρησαν οι αγρότες από το Οροπέδιο Λασιθίου. Παράλληλα, αγρότες από την Ιεράπετρα και άλλα σημεία του νομού Λασιθίου προγραμματίζουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Νικόλαο.

Οι αγρότες από το Οροπέδιο Λασιθίου, σε ψήφισμά τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου με το μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου. Επίσης, σημειώνουν ότι με απόφαση της επιτροπής τους θα συνεχιστεί η κατάληψη των δημοσίων υπηρεσιών και δηλώνουν «έμπρακτα τη συμμετοχή τους στον αγώνα των αγροτών όλης της Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή και στον Λασιθιώτη αγρότη και κτηνοτρόφο».

Τέλος, οι αγρότες από την ανατολική Κρήτη προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Την «απόβασή τους» στην Αθήνα αποφάσισαν και οι Κερκυραίοι αγρότες που «συμπλέουν» με τα 68 μπλόκα αγροτών και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγέλλει, στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης και πραγματοποιώντας εκ νέου νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή το πρωί, στους κεντρικούς δρόμους, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη Λάρισας, από τη Δευτέρα (08-02-2016) και από ώρα 16.30 μέχρι την Τρίτη (09-02-2016) και ώρα 18.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων που κινούνται από Αθήνα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, από τη χ/θ 365+477 (Κόμβο Γυρτώνης) μέχρι τη χ/θ 398+800 (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

  • είτε α πό τον Α/ Κ Γυρτώνης (χ/θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε) θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε στο ύψος του κόμβου Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500 του Π.Α.Θ.Ε),
  • είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Θεσσαλονίκης και θα εισέρχονται στη Εγνατία Οδό.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453.

Επίσης, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στο 24ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης (διασταύρωση Αργυροπουλίου), σήμερα Δευτέρα (08-02-2016) από ώρα 16.00 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, κατά τη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων, η κυκλοφορία θα διεξάγεται ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Κοζάνη:

  • Όλα τα οχήματα που κινούνται στη νέα εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης με κατεύθυνση προς την Κοζάνη, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Δελερίων και μέσω της επαρχιακής οδού Τυρνάβου – Δελερίων – Αργυροπουλίου, θα εισέρχονται ξανά στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λάρισα:

  • Όλα τα οχήματα που κινούνται στη νέα εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης με κατεύθυνση προς τη Λάρισα , θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και μέσω της επαρχιακής οδού Αργυροπουλίου – Δελερίων – Τυρνάβου θα εισέρχονται ξανά στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης Δελερίων.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453, 24920-23333, 24930-22301.

Σχετικές ειδήσεις