ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΠΝΟ: Πότε δένουν τα πλοία στα λιμάνια - «Έμφραγμα» για τον τουρισμό

Απεργία ΠΝΟ: Πότε δένουν τα πλοία στα λιμάνια - «Έμφραγμα» για τον τουρισμό

Σοβαρά προβλήματα θα προκαλέσει τόσο στους νησιώτες όσο και στον τουρισμό η 24ωρη απεργία της ΠΝΟ  στις 3 Ιουλίου, εν μέσω τουριστικής περιόδου. 

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Τετάρτη 3 Ιουλίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει τη νέα πρόταση των ακτοοπλόων που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας.

Έκκληση να αναστείλει την απεργία απηύθυνε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Οι ακτοπλόοι είχαν προτείνει αύξηση 2% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας από 1/6/2019, ενώ στελέχη ναυτεργατικών σωματείων έχουν ζητήσει την κατάργηση του νόμου 4150/2016 αναφορικά με τις μειωμένες συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της Αδριατικής, αλλά και βελτίωση των συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα, καθώς, όπως οι ίδιοι τονίζουν, ο νόμος 4150/2013 μείωσε στο 50% τους χειμερινούς μήνες το ξενοδοχειακό προσωπικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη μεγάλη έκπληξή μας για τη μη αποδοχή της πρότασής μας, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας εν μέσω τουριστικής περιόδου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία της xώρας μας. Επίσης διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να αποφασίζεται η διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και η απομόνωση των νησιών μας. Τέλος δεν κατανοούμε τους λόγους της απόρριψης της πρότασής μας, η οποία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν του 2018 που έτυχε της άμεσης αποδοχής της ΠΝΟ», αναφέρει ο σύνδεσμος των Ακτοοπλόων μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 3 Ιουλίου αντιδρώντας στην πρόταση των ακτοοπλόων για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η ΠΝΟ νωρίτερα σε ανακοίνωση της σημείωνε ότι «ο ΣΕΕΝ, ακολουθώντας τακτική κωλυσιεργίας όχι μόνο αρνείται στην ουσία να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά έντεχνα επιχειρεί στην ουσία να διασπάσει την ενότητα της Ομοσπονδίας μας οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά του, σε αδιέξοδο με την υποβολή ανεδαφικών προτάσεων.»

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι επισημαίνουν ότι «μετά από διαπραγματεύσεις 40 ημερών για την υπογραφή της ΣΣΕ 2019, ο Σύνδεσμος μας πρότεινε στην ΠΝΟ ποσοστό αύξησης των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Επίσης συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Στο διάστημα των 40 ημερών πραγματοποιήθηκαν 4 συναντήσεις, συνεπώς δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία εκ μέρους μας, όπως πολύ κακώς ισχυρίζεται η ΠΝΟ. Η πρότασή μας για παροχή αύξησης 2% το 2019, καθώς επίσης και η συμφωνηθείσα αναδρομική αύξηση 2% το 2018, αποτελούν τις υψηλότερες αυξήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε ΣΣΕ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών στην ακτοπλοΐα, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2018 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, προέβλεπε αύξηση 2% στους μηνιαίους μισθούς των εν ενεργεία αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Προσοχή στις «παγίδες» – Πώς θα τις αποφύγετε

Θρίλερ στον πλανήτη Άρη - «Πάγωσαν» οι επιστήμονες με αυτό που ανακάλυψαν

Σχετικές ειδήσεις