ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Bonus και διευκολύνσεις…

Bonus και διευκολύνσεις…
AP Images

Άνοιξε εδώ και 48 ώρες η «βεντάλια» των μέτρων/προνομίων, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τους εμβολιασμούς των πολιτών.

Bonus στους νέους, covid free χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, περισσότερες δυνατότητες στους εμβολιασμένους. Αυτά περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο και ανάλογα με την απόδοση που θα έχει αυτό, θα κριθεί το εάν απαιτείται και δεύτερο βήμα και προς ποια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση μόνον ως πίεση για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών θα πρέπει να «διαβάζονται» οι κινήσεις της κυβέρνησης. Είτε αυτές είναι μηνύματα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, είτε εξαγγελίες για παροχές, είτε προνόμια προς τους εμβολιασθέντες .

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως και σε αυτή την περίπτωση των προνομίων και των bonus όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Είτε αυτοί που θα πανηγυρίσουν πρόωρα, είτε οι άλλοι που ρίχνουν ήδη το ανάθεμα μιλώντας για εξαγορά κλπ, καλό θα ήταν να περιμένουν. Είναι από τις επιλογές που δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει άμεσα την επίδραση που θα έχουν. Εκεί γύρω στα μέσα Ιουλίου τα συμπεράσματα θα είναι πιο ασφαλή καθώς οι αριθμοί δεν θα πουν - ούτε αυτή την φορά - ψέματα. Εάν πράγματι αυξηθεί ο αριθμός των νέων που θα προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, τότε πράγματι το 150άρι πέτυχε τον σκοπό του. Εάν όχι, τότε το φάσμα της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό θα είναι πιο ορατό από ποτέ άλλοτε. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου παροχών, κάνοντας το 150άρι, 300άρι κοκ... Εάν το σχέδιο με τα προνόμια δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η υποχρεωτικότητα και όχι μόνον για τους υγειονομικούς.

Είναι σαφές ότι πολιτεία και επιστήμονες συμφωνούν αυτή την ώρα σε ένα πράγμα: Στην ανάγκη οχύρωσης της χώρας ενόψει του φθινοπώρου και της μετάλλαξης «Δέλτα». Άρα, προκειμένου να χτιστεί το «τείχος ανοσίας», θα γίνει ό,τι χρειαστεί. Σε αυτή την προσπάθεια, όμως, η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι μόνη. Και η αντιπολίτευση έχει ευθύνη να στηρίξει. Με όποιον τρόπο κρίνει προσφορότερο. Είναι η καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών; Είναι η κατάθεση νέων, διαφορετικών, προτάσεων για παρακίνηση των πολιτών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το εμβόλιο; Αδιάφορο. Ό,τι είναι πιο αποτελεσματικό και ότι κρίνουν οι ηγεσίες των κομμάτων. Οι εμβολιασμοί δεν πρέπει, ειδικά σε αυτή την φάση, να αποτελέσουν αντικείμενο αντιπαράθεσης. Δόξα τω Θεώ έχουμε το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τα οικονομικά. Πολλά και σοβαρά θέματα για να τσακωθούν οι πολιτικοί μας.

Η χώρα δεν θα αντέξει, σε κανένα επίπεδο, ένα φθινόπωρο σαν το περσινό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου σε εστίαση, κινηματογράφους, θέατρα, γήπεδα