ΚΑΙΡΟΣ

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Χιονοπτώσεις από την Κηφισιά και πάνω το Σάββατο – Πού θα το στρώσει

Κακοκαιρία Κάρμελ χάρτες
Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης
INTIME

Κακοκαιρία Κάρμελ: «Άσπρη μέρα» θα δουν οι κάτοικοι της Αττικής αύριο Σάββατο – Η πρόγνωση του μετεωρολόγου, Κώστα Λαγουβάρδου στο Newsbomb.gr – Σε ποιες περιοχές θα το στρώσει στην Αθήνα

«Το Σάββατο θα είναι και η πιο δύσκολη μέρα. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί μέχρι 7 μποφόρ και κατά τόπους 8. Όσον αφορά την Αττική θα χιονίσει στις βόρειες περιοχές από την Κηφισιά και πάνω ενώ στην Πολιτεία δεν αποκλείεται και να το στρώσει».

Αυτή είναι η εικόνα του καιρού, το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την πρόγνωση του διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνου της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστα Λαγουβάρδου.

Επιπλέον ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε στο Newsbmb.gr: «Η κακοκαιρία θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες περίπου και θα υποχωρήσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Την Παρασκευή η κακοκαιρία θα ξεκινήσει με βροχές από την Κρήτη. Το Σάββατο τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα».

Ο καιρός σε όλη τη χώρα και η νέα κακοκαιρία

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Κάρμελ», σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου (18/12), με κέντρο της περιοχή της Ρόδου κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα.

Λόγω του ότι ο αναμενόμενος καιρός θα είναι σημαντικός, με μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία συμφώνησε με το Τμήμα Μετεωρολογίας της Κύπρου και την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ που μετέχουν στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών κακοκαιριών, να δώσουν στην κακοκαιρία το όνομα «Carmel» όπως είχε προαποφασιστεί από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET).

Για την Ελλάδα εκδόθηκε έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ στο οποίο επισημαίνεται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σαββάτο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Kατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και στην ανατολική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.Τέλος από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Δείτε στη Gallery τους δύο προγνωστικούς χάρτες 24ωρου υετού:

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, αυτές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Με τα σημερινά δεδομένα το κύμα αυτής της κακοκαιρίας δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σφοδρό, όμως αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Χιονοπτώσεις από την Κηφισιά και πάνω το Σάββατο – Πού θα το στρώσει

Καιρός: «Κλείδωσαν» τα χιόνια το Σαββατοκύριακο - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Μπουρλά: Τον Μάρτιο το εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον - Τον Απρίλιο το χάπι για τον κορονοϊό