ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής προβλέπει σεξ, αθεΐα και απιστία στη μετά Covid εποχή

Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής προβλέπει σεξ, αθεΐα και απιστία στη μετά Covid εποχή

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Οι προβλέψεις εμπεριέχονται στο βιβλίο του με τίτλο «Apollo's Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live» («Το Βέλος του Απόλλωνα: Η Βαθιά και Διαρκής Επίπτωση του Κορωνοϊού στον Τρόπο Ζωής μας»)

Ο ελληνικής καταγωγής ειδικός κοινωνικής επιδημιολογίας του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ, δρ Νίκολας Χριστάκης πιστεύει ότι οι άνθρωποι τείνουν να απομονώνονται προκειμένου να προστατευθούν, για να αποζητήσουν απεγνωσμένα τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μετά την εξαφάνιση της απειλής.

O Ελληνοαμερικάνος καθηγητής, Νικόλας Χρηστάκης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Όπως επισημαίνει, πολλές από τις κοινωνικές τάσεις που είδαμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς αντανακλούν εκείνες προηγούμενων υγειονομικών κρίσεων: «Κατά τη διάρκεια πανδημιών βλέπουμε μια αύξηση της θρησκευτικότητας, οι άνθρωποι απομονώνονται περισσότερο, αποταμιεύουν χρήματα, αποστρέφονται τα ρίσκα. Τα βλέπουμε και τώρα όλα αυτά, όπως τα είδαμε και στο διάβα των αιώνων κατά τη διάρκεια επιδημιών». Αλλά όπως και τότε, έτσι και τώρα ο κόσμος που θα αναδυθεί μετά την πανδημία θα ακολουθήσει τα μοτίβα του παρελθόντος, τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και σε εκείνο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. «Το 2024 όλες αυτές οι τάσεις θα αναστραφούν. Οι άνθρωποι θα αποζητούν απεγνωσμένα τις κοινωνικές επαφές», λέει ο κ. Χρηστάκης, αναφέροντας ως παραδείγματα μια χαλάρωση στις καταναλωτικές μας συμπεριφορές, μια αναστροφή της θρησκευτικότητας και μια σεξουαλική απελευθέρωση.

Ο δρ Χρηστάκης απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους να έχουν προσηλωμένο το βλέμμα τους στη γραμμή του τερματισμού και να συνεχίσουν να ακούν τους ειδικούς για την εξάλειψη της πανδημίας. «Ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Κυκλοφορεί ένα νέο θανατηφόρο παθογόνο. Δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέτοια απειλή. Θα μας ζητηθούν πολλά και θα πρέπει να δείξουμε ωριμότητα», καταλήγει ο δρ Χρηστάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ανησυχία: «Έρχεται η ασθένεια Χ και θα είναι πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό»