ΚΟΣΜΟΣ

«Αυτός που προκαλεί φόβο»: Ανακάλυψη τρομακτικού δεινοσαύρου στην Παταγονία

«Αυτός που προκαλεί φόβο»: Ανακάλυψη τρομακτικού δεινοσαύρου στην Παταγονία
Jorge Blanco and Journal of Vertebrate Paleontology

Επιστήμονες στη νότια Αργεντινή ανακάλυψαν το κρανίο ενός μεγάλου σαρκοφάγου δεινοσαύρου, ο οποίος ονομάστηκε «Αυτός που προκαλεί φόβο/ τρομοκρατεί» στην γλώσσα των ντόπιων Μαπούτσε.

Ο κερασφόρος Llykalkan aliocranianus είχε μήκος περίπου πέντε μέτρα και λυμαινόταν τη Νότια Αμερική πριν από 85 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες ανακάλυψαν κοντά και τα απομεινάρια ενός άλλου σαρκοφάγου δεινοσαύρου, κάτι που, όπως τόνισαν, είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο.

Τα ευρήματα από την Παταγονία δημοσιεύτηκαν την Τρίτη. Όπως και ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, ο Llukalkan περπατούσε στα δύο του πόδια και είχε πολύ μικρά χέρια, μα είχε μεσαίο μέγεθος συγκριτικά με τον γιγαντιαίο T. rex.

Επίσης είχε κοντά κέρατα και μικρά δάχτυλα. Εκτιμάται πως ζύγιζε ανάμεσα σε έναν και πέντε τόνους- ήταν δηλαδή λίγο ελαφρύτερος από έναν ενήλικο αφρικανικό ελέφαντα.

Πιθανότατα ήταν ένας τρομακτικός θηρευτής, με μεγάλο κρανίο και ισχυρό δάγκωμα, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Vertebrate Paleontology. Θεωρείται πως είχε καλύτερη ακοή από άλλους δεινοσαύρους στην «οικογένειά» του (αβελισαυρίδες), κάτι που τον έκανε μάλλον καλύτερη κυνηγό, είπε στο Reuters ο Φεντερίκο Τζιανετσίνι, παλαιοντολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Λουΐς στην Αργεντινή.

Έζησε κατά την Κρητιδική Περίοδο- την τελευταία εποχή πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Κοντά στο κρανίου του βρέθηκαν τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός άλλου, ελαφρώς μεγαλύτερου σαρκοφάγου, του Viavenator exxoni. Κατά τον Τζιανετσίνι, είναι ασυνήθιστο να βρίσκονται δύο αβελισαυρίδες κοντά- και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, ή ακόμα και το ενδεχόμενο να αλληλοσκοτώθηκαν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πληροφορίες για ανακοινώσεις Χαρδαλιά το απόγευμα - Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο