ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πληροφορίες για ανακοινώσεις Χαρδαλιά το απόγευμα - Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο

Lockdown: Πληροφορίες για ανακοινώσεις Χαρδαλιά το απόγευμα - Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο

Lockdown: Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να κάνει το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώσεις σχετικά με την άρση του lockdown.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν πηγές, όλα εξαρτώνται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει.

Αν καταλήξουν σε απόφαση μέχρι το απόγευμα, τότε ο κ. Χαρδαλιάς θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων.

Στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αναφορικά με τις αποφάσεις για τις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» από το lockdown, είπε ότι «θα αναμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής που θα λάβουν υπόψη από τη μια τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και από την άλλη ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση και τα μέτρα δεν τηρούνται όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις αφού τους ακούσουμε».

Οι τελευταίες σκέψεις για εμπόριο, σχολεία, εστίαση

Υπό το βάρος του χθεσινού «μαύρου» ρεκόρ των κρουσμάτων συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία αναμένεται να εισηγηθεί χαλάρωση μερικών περιορισμών, μετά από το πολύμηνο lockdown.

Η κυβέρνηση επιθυμεί και προκρίνει μερική χαλάρωση των περιορισμών και ιδιαιτέρως στον τομέα του λιανεμπορίου, ωστόσο μετά και τα χθεσινά τρομακτικά επιδημιολογικά στοιχεία, αναμένει την εισήγηση της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης.

Το ρεκόρ των κρουσμάτων «χτύπησε» πάντως καμπανάκι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την «αποσυμπίεση».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεν προβληματισμός, ωστόσο θεωρείται πως τα self tests και η συνέχιση των εμβολιασμών θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό για να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή εφημερία στα νοσοκομεία της Αττικής είχαμε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr 230 εισαγωγές ασθενών Covid -19.

Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ένα σχέδιο στρατηγικής στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας με βάση και το εργαλείο των self test για τον οδικό χάρτη του σταδιακού ανοίγματος της χώρας.

Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι κυβέρνηση περιμένει πρώτα την εισήγηση της Επιτροπής.

Το χρονοδιάγραμμα που συζητείται

Αναφορικά με το λιανεμπόριο το σενάριο που εξετάζεται είναι άνοιγμα των μικρών καταστημάτων με click away στις 5 Απριλίου, ενώ υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν πως θα πρέπει τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.

«Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και περιμένουμε την εισήγησή τους για το άνοιγμα του λιανεμπορίου», δήλωσε σήμερα στο Newsbomb.gr ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης επισήμανε ότι εφόσον δώσουν το «πράσινο φως» οι ειδικοί για το άνοιγμα της αγοράς υπάρχει ένα νέο εργαλείο, το SMS στο 13032. «Επιδίωξη όλων μας είναι να ανοίξει άμεσα η αγορά, να ανεβάσουν οι επιχειρήσεις ρολά αλλά επισημαίνω και πάλι ότι οι σχετικές αποφάσεις είναι της επιτροπής», τόνισε.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών. Τόνισε όμως πως αυτό θα εξεταστεί σήμερα από τους λοιμωξιολόγους.

Γρίφος αποτελεί και το άνοιγμα των σχολείων, με πιθανότερη εξέλιξη την επαναλειτουργία των λυκείων λόγω των πανελληνίων εξετάσεων.

Για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο φαίνεται πως παραμένει επί τάπητος η απελευθέρωση, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια.

Σήμερα, μάλιστα η κυρία Αριστοτελία Πελώνη αναφορικά με την μετακίνηση από δήμο σε δήμο τόνισε ότι είναι «ένα λογικό μέτρο» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ισχύσει «το συντομότερο δυνατόν», ενώ παρέπεμψε στην εισήγηση της επιτροπής.

Σχετικά με την εστίαση, η συζήτηση για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Άνοιγμα με SMS στο 13032 - Περιμένουμε τους ειδικούς