ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το τελευταίο αντίο! Η ζωή του με μια ματιά -Δείτε το Ιnfographic του Νewsbomb.gr

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το τελευταίο αντίο! Η ζωή του με μια ματιά -Δείτε το Ιnfographic του Νewsbomb.gr

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, οδηγείται σε λίγη ώρα στην τελευταία του κατοικία. Η πανδημία αλλά και η προσωπική επιθυμία που είχε εκφράσει για μία λιτή τελετή μετατρέπουν την κηδεία του σε μία...οικογενειακή υπόθεση 30 ατόμων, την οποία θα παρακολουθήσουν ωστόσο απο τις τηλεοράσεις τους εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη. Τέλος εποχής για τη βρετανική μοναρχία που πέρασε μία ταραγμένη περίοδο, στον απόηχο της εκρηκτικής συνέντευξης του ζεύγους Σάσεξ στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Οκτώ ημέρες μετά το θάνατο του λίγους μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο δούκας του Εδιμβούργου, ο «παππούς του έθνους» όπως τον αποκάλεσαν, ο άνθρωπος με τον οποίο η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, μοιράστηκε τη ζωή και...το θρόνο της, οδηγείται στην τελευταία του κατοικία.

Το τελευταίο αντίο στον πρίγκιπα Φίλιππο θα πουν μόλις 30 άτομα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Η βασίλισσα Ελισάβετ, τα παιδιά, τα εγγόνια τους και άλλα εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα τον αποχαιρετήσουν σε μία λιτή και σεμνή τελετή, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Η επιστροφή του Χάρι στο Λονδίνο για την κηδεία ήταν μία κομβική στιγμή για τη διχασμένη και «πληγωμένη» βασιλική οικογένεια, μετά το «Μegxit» και τα όσα ακολούθησαν. Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι ωστόσο δεν θα περπατήσουν δίπλα-δίπλα πίσω από το φέρετρο του παππού τους οπως ανακοινώθηκε για να ελαχιστοποιηθούν έτσι οι πιθανότητες για αμήχανες στιγμές μεταξύ τους.

Η σορός του Φίλιππου θα μεταφερθεί από το κάστρο του Ουίνδσορ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου σε ένα ειδικό όχημα τύπου SUV, το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Η υπόλοιπη οικογένεια, με πρώτο τον γιό του Κάρολο και Πρίγκιπα της Ουαλίας, θα ακολουθήσει πεζή. Η βασίλισσα θα πάει με δικό της μέσο στον ναό.

To τελευταίο αντίο στο Φίλιππο θα ξυπνήσει επώδυνες μνήμες στο Χάρι και τον Γουίλιαμ που δύο και πλέον δεκαετίες μετά θα ανακαλέσουν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στην κηδεία της μητέρας τους Πριγκίπισσσας Νταϊάνα. Η εικόνα των δύο εφήβων -μαζί με τον παππού και τον πατέρα τους Κάρολο- να περπατάνε πίσω απο το φέρετρο της αδικοχαμένης Πριγκίπισσας είχε κάνει το 1997 το γύρο του κόσμου. Ο παππούς τους βρισκόταν δίπλα τους καθ'ολη τη διάρκεια της τελετής, δίνοντας τους κουράγιο.

Στις επτά και πλέον δεκαετίες της δράσης του άλλωστε ο Φίλιππος είχε συνδράμει τα μέλη της οικογένειας σε πολλές δύσκολες στιγμές και είχε βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας νέας πορείας για τη βρετανική μοναρχία -πάντα στο πλευρό της βασίλισσας-πρωτοστατώντας συχνά σε θέματα περιβάλλοντος, επιστήμης και τεχνολογίας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος θα μείνει στην ιστορία εκτός των άλλων για το διακριτικό τρόπο με τον οποίο στήριξε τη βασίλισσα, αλλά και για το χιούμορ που επιστράτευε συχνά σε δύσκολες καταστάσεις. Οι βασιλικοί συντάκτες θεωρούν ότι η ικανότητα αυτή που είχε ο δούκας του Εδιμβούργου να κάνει τη Βασίλισσα…να ξεχνιέται, να γελάει...και να βλέπει την αστεία πλευρά της ζωής, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του στο πλευρό της.

Με την κηδεία του Φιλιππου, ολοκληρώνεται η επιχείρηση «Forth Bridge». Αυτή είναι η κωδική ονομασία για τον θάνατο του και την γιγαντιαία επιχείρηση που έφεραν εις πέρας το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και οι αρμόδιες βρετανικές Αρχές, από την αναγγελία της είδησης, μέχρι τη νεκρώσιμη ακολουθεία.


Η επιχείρηση πήρε το όνομα της από την κρεμαστή γέφυρα Φορθ στον ομώνυμο κόλπο της Σκωτίας που είχαν εγκαινιάσει ο δούκας του Εδιμβούργου και η Βασίλισσα Ελισάβετ το 1964. Στα επίσημα κτίρια του Ηνωμένου Βασιλείου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες έως τις 8 αύριο το πρωί.

Το Παλάτι έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται έξω από τις βασιλικές κατοικίες και να μην αφήνουν λουλούδια και σημειώματα εν μέσω πανδημίας, αλλά να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στη μνήμη του εκλιπόντος.

Για τον ίδιο λόγο η σορός του δούκα, δεν τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ εγκαινιάστηκε ψηφιακό βιβλίο συλλυπητηρίων προς αποφυγή συνωστισμού. Οι πολίτες ωστόσο -παρά τα περιοριστικά μέτρα- εξακολουθούν να συρρέουν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο θάνατος του Φίλιππου του γράφουν εδω και μέρες οι βρετανικές εφημερίδες θα λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στη βρετανική μοναρχία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.