ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν δραματικα οι αυτοκτονίες στον αμερικάνικο στρατό

Αυξήθηκαν δραματικα οι αυτοκτονίες στον αμερικάνικο στρατό

Στοιχεία σοκ δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση Injury Prevention για τις αυτοκτονίες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε επίπεδα «χωρίς προηγούμενο τα τελευταία 30 χρόνια» την περίοδο 2004-2008 κατά 80%, εξέλιξη που ενδεχομένως οφείλεται στην Αμερικανική εμπλοκή στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η μελέτη την οποία διεξήγε το ιατρικό σώμα του αμερικανικού στρατού και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Injury Prevention διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των στρατιωτικών που έθεσαν τέλος στη ζωή τους είχαν συμμετάσχει σε μάχες.

Ωστόσο απέφυγε να αποδώσει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στους δύο πολέμους της τελευταίας δεκαετίας και την αύξηση των αυτοκτονιών. Εκτίμησε ότι περίπου το 40% της αύξησης μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη δυνάμεων στο Ιράκ.

Οι μισοί και πλέον αυτόχειρες ήταν νεαροί , ηλικίας 18 ως 24 ετών και οι μισοί και πλέον χαμηλόβαθμοι, σύμφωνα με την μελέτη.

Η αύξηση των αυτοκτονιών συνέπεσε με την αύξηση των επιπέδων εμφάνισης ψυχικών ασθενειών στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων και τα δεδομένα έδειξαν πως το ποσοστό των αυτοκτονιών ήταν υψηλότερο μεταξύ των στρατιωτικών που είχε διαγνωστεί ότι έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή.

Οι στρατιωτικοί που έπαιρναν φάρμακα ή χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά, καθώς και εκείνοι που υπέφεραν από την διαταραχή που είναι γνωστή ως σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) διέτρεχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με την μελέτη. Τα στατιστικά για το ποσοστό των αυτοκτονιών στο γενικό πληθυσμό δεν σημείωσαν αξιόλογη αύξηση την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης βάσισαν τα ευρήματά τους στις καταγεγραμμένες τάσεις σε ό,τι αφορά τις αυτοκτονίες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων από το 1977 ως το 1998. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της περιόδου αυτής σημειώθηκε σημαντική αύξηση.