ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριωδώς εκτός λειτουργίας ο ιρανικός πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέρ

Μπουσέρ
AP

Ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέρ του Ιράν τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας για «τεχνική εξέταση» μετέδωσε την Κυριακή η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Έχει κλείσει προσωρινά από χθες για τεχνική εξέταση, που θα συνεχιστεί για μερικές ημέρες» είπε αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για τον μοναδικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Όπως είπε ο Γκολαμαλί Ρακσανιμέρ, αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, Tavanir, σε talk show που προβλήθηκε την Κυριακή, η παύση λειτουργίας άρχισε το Σάββατο και θα διαρκούσε για «τρεις με τέσσερις ημέρες». Χωρίς να επεκταθεί, είπε ότι θα υπήρχαν ως αποτέλεσμα διακοπές.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν αναφέρει έκτακτο τερματισμό λειτουργίας του σταθμού στο λιμάνι του Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Τέθηκε σε λειτουργία το 2011, με βοήθεια από τη Ρωσία. Το Ιράν πρέπει να στέλνει χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμου από τον αντιδραστήρα πίσω στη Ρωσία.

Οι αναφορές αυτές έρχονται ενώ κορυφαίοι διπλωμάτες έλεγαν πως σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και διεθνών δυνάμεων για την αποκατάσταση συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Νωρίτερα η Tavanir έβγαλε ανακοίνωση όπου έλεγε πως ο σταθμός επισκευαζόταν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τον Μάρτιο ο Μαχμούν Τζαφάρι, αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα πυρηνικής ενέργειας, είπε ότι ο σταθμός θα μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί επειδή το Ιράν δεν μπορούσε να προμηθευτεί τμήματα και εξοπλισμό από τη Ρωσία λόγω κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ το 2018.

Με πληροφορίες από AP, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Τι υποστήριζε ο δολοφόνος πριν την ομολογία - Το οικόπεδο και η «χαρούμενη οικογένεια»