ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πέθανε ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί - Επιχειρηματίας και εμβληματικός πρόεδρος της Μαρσέιγ

Γαλλία: Πέθανε ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί - Επιχειρηματίας και εμβληματικός πρόεδρος της Μαρσέιγ
AP IMAGES

Ο δισεκατομμυριούχος και εμβληματικός παράγοντας και πρόεδρος της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί, πέθανε την Κυριακή (3/10) σε ηλικία 78 ετών, νικημένος από την μάχη με τον καρκίνο.

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί.

Ο Ταπί έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο στομάχι και τον οισοφάγο, από τον οποίο νικήθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, όπως μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία.

«Η Ντομινίκ Ταπί και τα παιδιά της με απέραντη θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του συζύγου της και πατέρα τους, Μπερνάρ Ταπί, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στις 8:40 π.μ., ως αποτέλεσμα καρκίνου», ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Έφυγε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από τη γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τον αδελφό του, όλοι παρόντες στο κρεβάτι του. Είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στη Μασσαλία, την πόλη της καρδιάς του».

Ο Μπερνάρ Ταπί διετέλεσε πρόεδρος της Μαρσέιγ. Επί των ημερών του η γαλλική ομάδα κατέκτησε το Champions League, της σεζόν 1992/1993, το μοναδικό που έχει στην κατοχή της.

Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ενώ το 2007 υποστήριξε την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ταπί υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, λόγω των δραστηριοτήτων του. Κατά το παρελθόν, είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της απάτης, για ένα τεράστιο ποσό που έλαβε από το κράτος το 2008, όταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ.

Το θέμα είχε ανακύψει, στο πλαίσιο ανάκρισής του, για τα 403 εκατομμύρια ευρώ, που είχε λάβει, για την ρύθμιση μιας μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το κράτος σχετικά με την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία Adidas που κατείχε.

Η υπόθεση είχε προκύψει από την πώληση της εταιρείας το 1993 σε ομάδα επενδυτών. Αρνούμενος τις κατηγορίες, είχε κατηγορήσει την κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais, η οποία κανόνισε την πώληση, ότι τον εξαπάτησε.

Τελικά, η υπόθεση «έκλεισε», όταν μετά από συμφωνία μεταξύ του Ταπί και της κυβέρνησης μέσω διαιτησίας.

Ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του, τον Απρίλιο, είχαν πέσει θύματα ληστείας στο σπίτι τους, στο Παρίσι. Το ζευγάρι αιφνιδιάστηκε, ενώ κοιμόταν, από τους ντυμένους στα μαύρα κουκουλοφόρους ληστές, οι οποίοι τους έδεσαν με καλώδια και τους χτύπησαν, προτού αρπάξουν κοσμήματα και τραπούν σε φυγή.

Τον 78χρονο επιχειρηματία τον χτύπησαν με ένα γκλομπ στο κεφάλι. Η σύζυγός του, η οποία δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο, κατάφερε να απελευθερωθεί από τα δεσμά της και πήγε σε ένα γειτονικό σπίτι απ’ όπου ειδοποίησε την αστυνομία.

Ο εγγονός του, Ροντόλφ Ταπί, είχε δηλώσει τότε: «Ο παππούς μας αρνήθηκε να πάει (στο νοσοκομείο), έμεινε στο σπίτι του. Είναι εντάξει, πολύ κουρασμένος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Ερντογάν συνεχίζονται - Οι «κραυγές» για το Αιγαίο και το... μπάσκετ

Κύκλωμα ναρκωτικών: Ο 47χρονος είχε πιάσει τον σταυρό το 2019 στη Στυλίδα, όταν τσακώθηκε ο Γκλέτσος

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν! - Η ώρα και το κανάλι (vids+pics)