ΚΟΣΜΟΣ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Νίκησε στο δικαστήριο - Η κυβέρνηση θα κρίνει αν θα παίξει στο Australian Open

O Nόβακ Τζόκοβιτς
O Nόβακ Τζόκοβιτς
ΑΡ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε στο δικαστήριο, οι οπαδοί του πανηγυρίζουν και περιμένουν να τον δουν να αγωνίζεται στο Open της Αυστραλίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας όμως εξετάζει τρόπους να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του. Η υπόθεση παίρνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις

O δικαστής Άντονι Κέλι είπε ότι η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να ανακαλέσει τη βίζα του Τζόκοβιτς ήταν «παράλογη» και έκανε χιλιάδες οπαδούς του ανά τον κόσμο να πανηγυρίσουν.

Ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις έκρινε, δεν είχε αρκετό χρόνο για να μιλήσει με τους διοργανωτές του τουρνουά ή τους δικηγόρους μετά την κράτηση του. Νωρίτερα είχε επικρίνει μάλιστα τη μακρά κράτηση του, κατά την άφιξή του στη Μελβούρνη.

Όμως ο υπουργός Μετανάστευσης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προσωπική του εξουσία για να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς, γράφουν τα διεθνή μέσα, σχολιάζοντας πως ο διεθνής τενίστας κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο, τον «πρώτο γύρο» με άλλα λόγια σε μία περιπέτεια που συνεχίζεται.

Ο διεθνής Τύπος είναι στο πλευρό του, ενώ ο δικαστής Κέλι προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το «διακύβευμα έχει πλέον αυξηθεί, αντί να υποχωρήσει».

Ενώ οι θαυμαστές του λοιπόν, πανηγύριζαν την αποφυλάκισή του, ο δικηγόρος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ξεχωριστή εξουσία για να ακυρώσει τη βίζα του αθλητή.

Σύμφωνα με αυτήν την εξουσία, στο άρθρο 133C(3) του νόμου περί μετανάστευσης, ο Alex Hawke μπορεί να κρίνει:

- Ότι υπάρχει λόγος για την ακύρωση της βίζα – στην προκειμένη περίπτωση η υποτιθέμενη απειλή για τη δημόσια υγεία επειδή είναι μη εμβολιασμένος.
- Ο κάτοχος της βίζα «δεν ικανοποιεί τον υπουργό ότι υπάρχει λόγος» και
-ότι θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να ακυρωθεί η βίζα.

«Η απόφαση αυτή δεν υπόκειται στους κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης. Ναι, ο νόμος για τη μετανάστευση της Αυστραλίας είναι πραγματικά τόσο σκληρός» σχολιάζει ο Guardian

Το δικαστήριο δημοσίευσε επίσης περισσότερα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση Περιλαμβάνει την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του Τζόκοβιτς με τη συνοριακή αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνέντευξη, ο Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε ότι είχε μολυνθεί δύο φορές από Covid-19 και δεν έχει εμβολιαστεί.

Αστυνομικός: Σας ρωτάω λοιπόν ποιοι ήταν οι λόγοι σας για να ταξιδέψετε στην Αυστραλία σήμερα;

Τζόκοβιτς: Είμαι επαγγελματίας τενίστας και ο κύριος λόγος για να έρθω στην Αυστραλία είναι η συμμετοχή μου στο Australian Open στη Μελβούρνη της Βικτώριας.

- Ευχαριστώ. Τώρα μία ερώτηση σχετικά με τον εμβολιασμό σας, είστε εμβολιασμένος;

- Δεν έχω εμβολιαστεί.

- ... για την Covid-19; Δεν έχετε εμβολιαστεί;

- Δεν έχω εμβολιαστεί.

- Ευχαριστώ. Είχατε ποτέ μολυνθεί απο Covid-19;

- Ναι.

-Πότε λοιπόν;

- Είχα Covid-19 δύο φορές, τον Ιούνιο του 2020 και πρόσφατα . Βρέθηκα θετικός σε μοριακό τεστ PCR στις 16 Δεκεμβρίου του 2021.

Aν τελικά αποφασίσει να παρέμβει ο υπουργός Μετανάστευσης, η υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει ξανά στο δικαστήριο, επειδή ο Τζόκοβιτς θα αντιμετωπίσει αποκλεισμό από την Αυστραλία για τρία χρόνια εάν ο υπουργός αποφασίσει να ακυρώσει τη βίζα του.

Το θέμα έχει πάρει και μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, εντός και εκτός συνόρων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, χαρακτήρισε την υπόθεση εναντίον του Τζόκοβιτς ως «γιγάντια στρατηγική απόσπασης της προσοχής όταν οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο δεν μπορούν να κάνουν τεστ.»

Οι υπηρεσίες διαγνωστικών τεστ στη Νέα Νότια Ουαλία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση από τον Δεκέμβριο εν μέσω αυξανόμενων μολύνσεων. Οι Αυστραλοί στήνονται σε ουρές χιλιομέτρων για κλινικές δοκιμές και η αναμονή για τα αποτελέσματα των εξετάσεων έχει επίσης εκτιναχθεί.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει δεχτεί τεράστια πολιτική πίεση για τον χειρισμό του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον. Οι επικριτές του λένε ότι μπορεί να επέλεξε να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Τζόκοβιτς ως ευκαιρία για να φανεί σκληρός στις συνοριακές πολιτικές της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Βρέθηκαν 14.000 κρούσματα από τα self test σε μαθητές και καθηγητές

Νίκη για τον Νόβακ Τζόκοβιτς : Ανακαλείται η ακύρωση της βίζα - Θα αγωνιστεί στο Australian Open

Προσοχή: Ποιοι πρέπει να βάλουν ένα «Σ» στο τζάμι του αυτοκινήτου και γιατί – Το πρόστιμο