ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισαν τα σύνορα στη Γουινέα Μπισάου

Έκλεισαν τα σύνορα στη Γουινέα Μπισάου

Τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορά της αποφάσισε να κλείσει η στρατιωτική ηγεσία της Γουινέας Μπισάου.

Μάλιστα, υπήρξε προειδοποίηση πως όποιος τα παραβιάσει, θα αντιμετωπίσει τη σύγκρουση με τον στρατό. Το μέτρο ελήφθη αφού την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε πραξικόπημα.

Μάλιστα, αποτελεί απάντηση στην έκκληση της Κοινότητας Πορτογαλόφωνων Χωρών (CPLP) προς τον ΟΗΕ να εγκρίνει την αποστολή μιας δύναμης επέμβασης στη χώρα. Νωρίτερα μια πληροφορία ανέφερε ότι ένα πορτογαλικό πολεμικό πλοίο κατευθύνεται στη Γουινέα-Μπισάου για να βοηθήσει στην απομάκρυνση όσων Πορτογάλων και άλλων ξένων υπήκοων επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν να κυβερνήσουν την χώρα την περασμένη Πέμπτη όταν και συνέλαβαν τον μεταβατικό πρόεδρο ντο Περέιρα και τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο πρόεδρο Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ. Ο στρατός ανέφερε ότι έχει συγκροτήσει ένα "εθνικό μεταβατικό συμβούλιο" στο οποίο συμμετέχουν ορισμένα κόμματα, όχι όμως και το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το PAIGC.

Στην ανακοίνωση που διάβασε μια στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρεται ότι για λόγους "εθνικής ασφάλειας" δεν θα επιτραπεί σε πλοία και αεροσκάφη να προσεγγίσουν στη χώρα αν προηγουμένως δεν λάβουν σχετική άδεια.

Πάντως, άφησε ανοικτή την «πόρτα» για την είσοδο της αντιπροσωπείας της Δυτικοαφρικανικής Ένωσης (ECOWAS), που ετοιμαζόταν να μεταβεί αεροπορικώς στο Μπισάου για να συναντηθεί με τη στρατιωτική ηγεσία.