Τουρκία: Κατακρημνίζεται δημοσκοπικά ο Ερντογάν – Δεν φτάνει ούτε στο 30%

Χρήστος Γιαννούλης

Κακά μαντάτα από τις δημοσκοπήσεις για τον Τούρκο πρόεδρο.
AP Photo/Manu Fernandez

Παραμένει βαρύ το κλίμα στην Τουρκία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να «γκρεμίζεται» μέρα με την ημέρα.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχουν σηκώσει το… λάβαρο της επίθεσης στην Ελλάδα και επιμένουν σε ακραία και επιθετική ρητορική, στο εσωτερικό της Τουρκίας το κλίμα φαίνεται πως δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τον πρόεδρο της χώρας και την κυβέρνησή του.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει την τεράστιας απώλεια εμπιστοσύνης του τουρκικού λαού προς το πρόσωπο του Ερντογάν. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας «Eurasia Arastirma», για λογαριασμό της εφημερίδας Cumhuriyet, το κόμμα AKP του Τούρκου προέδρου δεν φτάνει ούτε στο 30% ενώ οι αντίπαλοί του τον πλησιάζουν επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα, το AKP συγκεντρώνει 29,8% ενώ το CHP του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έχει ανέβει στο 28,8%. Η Μεράλ Ακσενέρ με το «Καλό Κόμμα» συγκεντρώνει 12,5% ενώ το HDP του Μιτχάτ Σαντζάρ φτάνει στο 9,8%. Πτώση καταγράφει και το MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που φτάνει μόλις στο 6% και δεν φαίνεται να πείθει τον λαό της Τουρκίας με τον ακραίο λόγο του. Τέλος, σε περίπτωση που ο Αλί Μπαμπατζάν θέσει υποψηφιότητα με το DEVA, το ποσοστό του θα ανέρθει στο 6,3%.

Αυτή είναι η δεύτερη δημοσκόπηση σε διάστημα μιας εβδομάδας, στην οποία αποτυπώνεται πλήρως η απώλεια δυνάμεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τάξεις των πολιτών της Τουρκίας. Μόλις πριν από μια εβδομάδα δημοσκοπήσεις για πιθανό δεύτερο γύρο εκλογών στη γειτονική χώρα έδειξαν πως ο Τούρκος Πρόεδρος χάνει τη μάχη όποιος και αν θα είναι ο αντίπαλός του.

Οι δημοσκόποι, ερεύνησαν τα ποσοστά σε περίπτωση «μονομαχίας» του Ερντογάν με τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, της προέδρου του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις έδειξαν:

  • Μανσούρ Γιαβάς 54% - Ταγίπ Ερντογάν 35,6%
  • Εκρέμ Ιμάμογλου 51,7% - Ταγίπ Ερντογάν 37,7%
  • Μεράλ Ακσενέρ 48% - Ταγίπ Ερντογάν 38,8%
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 46,1% - Ταγίπ Ερντογάν 39,8%

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved