ΕΘΝΙΚΑ

Συνεχίζεται το τουρκικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας - Οι κινήσεις της Αθήνας

Συνεχίζεται το τουρκικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας - Οι κινήσεις της Αθήνας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα προς την Ελλάδα. Μέτα τα περί τουρκικής μειονότητας στην Θράκη και τα σενάρια σύγκρουσης στο Αιγαίο, τώρα μας απειλούν με εισβολή.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και μέλος της συγκυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξορμώντας απίστευτες δηλώσεις μίσους όπως «θα σας κάνουμε να πληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και τις ζωές μας».

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης δηλωσε αντί τη νύχτα, να έρθουμε μέρα. Ευχαρίστως και τρέχοντας θα έρθουμε να καλύψουμε τη μέρα σας, σαν να είναι νύχτα, και να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και και τις ζωές μας. Τότε δεν θα μπορέσουν να σας προστατέψουν ούτε τα αφεντικά σας ούτε οι συνεργάτες σας».

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συνεχίζει να διεθνοποιεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις συμμαχίες της με ισχυρούς «παίκτες» διεθνώς.

Οι τρεις σταθμοί

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μεταβαίνουν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα θέσουν επί τάπητος τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας εναντίον της χώρας μας.

Η Τουρκία και η ρητορική του casus belli θα είναι το βασικό θέμα στο οποίο θα εστιάσουν, μιλώντας σε ένα περιβάλλον που πλέον έχει πλήρη γνώση του ότι η γείτονα χώρα είναι πραγματική απειλή για την περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του από την έδρα του ΟΗΕ θα αναδείξει αυτούς τους κινδύνους σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία και θα στείλει εκ νέου μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 21 με 23 Σεπτεμβρίου και παράλληλα με την ομιλία του στον ΟΗΕ, θα έχει υψηλές επαφές, ενώ θα δώσει και συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 20 με 21 Οκτωβρίου και νωρίτερα, όπου και πάλι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την επιθετική στάση της Τουρκίας. Νωρίτερα στις 6 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Πράγα και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Και εκεί θα αναφερθεί και πάλι στις παράνομες αιτιάσεις της Άγκυρας.

Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας θα το θέσει ο κ. Μητσοτάκης και στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Μπαράζ επαφών από τον Νίκο Δένδια

Από την πλευρά του ο Νικος Δένδιας κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο τη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου θα ενημερώσει και αυτός με τη σειρά του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σχετικές ειδήσεις