ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις συνομιλίες με την Ουκρανία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα

Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις συνομιλίες με την Ουκρανία και θεωρεί ότι «το καθεστώς του Κιέβου και οι καθοδηγητές του στη Δύση» έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, υποστήριξε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Είμαστε όπως και πριν ανοιχτοί στις συνομιλίες. Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε. Είμαστε έτοιμοι να τις διεξάγουμε, εννοείται λαμβάνοντας υπόψη εκείνη τα πραγματικά δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται την τρέχουσα στιγμή», είπε η Ζαχάροβα κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των συντακτών και ανταποκριτών Τύπου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν.

«Αντί να ασκήσει την επιρροή της στο καθεστώς του Κιέβου η γερμανική πλευρά, σε αντίθεση με τους ίδιους της τους νόμους και τους κανόνες, που απαγορεύουν την εξαγωγή φονικών όπλων σε περιοχές κρίσης και ζώνες ενόπλων συγκρούσεων, συνεχίζει να τροφοδοτεί το καθεστώς του Κιέβου με διάφορα οπλικά συστήματα, ενθαρρύνοντας το κατ’ αυτόν τον τρόπο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες με κάθε κόστος», επεσήμανε η Ζαχάροβα.

Κατά την άποψη της Ρωσίδας εκπροσώπου, η τακτική αυτή της Γερμανίας συμβαδίζει με τις θέσεις του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ για τις διεθνείς υποθέσεις και την πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει αναφερθεί στην αναζήτηση λύσης στην ουκρανική σύγκρουση «στο πεδίο της μάχης», αλλά και «την ομοφωνία, που έχει διαμορφωθεί στους ευρωατλαντικούς κύκλους για την παράτασή της με όλα τα μέσα». Όπως υποστήριξε η Ζαχάροβα το Κίεβο αποσύρθηκε από τη διαδικασία των συνομιλιών και επέβαλε νομοθετικού χαρακτήρα απαγορεύσεις στην περαιτέρω διεξαγωγή τους, ενώ «οι πλήρως αποκομμένοι από τη ζωή όροι για την επανέναρξή τους, που ηχούν από Ουκρανούς “ηγέτες”, επιβεβαιώνουν την απώλεια από το καθεστώς του Κιέβου και τους καθοδηγητές του στη Δύση της αίσθησης της πραγματικότητας».

Η Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε μεταξύ άλλων και την προσπάθεια «μη φιλικών χωρών» να δημιουργήσουν ένα «ψευδονόμιμο εργαλείο» ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα «παγωμένα αποθεματικά της Ρωσίας», δηλαδή να πετύχουν την υιοθέτηση στις 14 Νοεμβρίου σχετικού ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, κατά τη Ρωσίδα υψηλόβαθμο διπλωμάτη, «τα παρανόμως κατασχεθέντα ρωσικά χρηματικά μέσα θα στραφούν σε έναν απολύτως συγκεκριμένο στόχο: τη χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος», γεγονός, που θα αποτελέσει «βαναυσότατη παραβίαση της κρατικής ασυλίας και της αρχής της ισότιμης κυριαρχίας των κρατών». Όπως δήλωσε η Ζαχάροβα τα ψηφίσματα της ΓΣ του ΟΗΕ έχουν αυστηρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν επιβάλλουν οποιεσδήποτε νομικές υποχρεώσεις στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αλλά στη δεδομένη περίπτωση σχεδιάζεται «να λειτουργήσουν ως πολιτική κάλυψη», παρά το γεγονός ότι «η ΓΣ εξαρχής δεν δικαιούται να ορίζει ευθύνες κρατών». Κατά την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ «εάν δημιουργηθεί παρόμοιο προηγούμενο με την καταλήστευση των ρωσικών αποθεματικών, αύριο στη θέση μας μπορεί να βρεθεί οποιοδήποτε άλλο μη αρεστό στην Ουάσιγκτον κράτος. Παραδείγματα υπήρξαν πολλά, οι Αγγλοσάξονες έχουν μάθει να “παγώνουν” λογαριασμούς, αλλά όχι και τόσο να τους ξεπαγώνουν».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος επέκρινε επίσης και την άρνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εξετάσει τις πολυάριθμες μαρτυρίες για «τα εγκλήματα πολέμου του Κιέβου στο Ντονμπάς», χαρακτηρίζοντάς την άλλη μια απόδειξη «επιλεκτικής και πολιτικοποιημένης δικαιοσύνης». Χαρακτήρισε, δε, «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ουσιαστικά τρομοκρατία» τα συνεχιζόμενα πυρά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον πόλεων του Ντονμπάς και ειδικά «η χρήση κατά του αμάχου πληθυσμού των απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού τύπου Butterfly», οι οποίες «ρίχνονται κατά χιλιάδες με χρήση εκρηκτικών διασποράς στους δρόμους των ρωσικών πόλεων του Ντονμπάς».

Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη των ουκρανικών επαρχιών της ευρύτερης περιφέρειας του Ντονμπάς σε ρωσικό έδαφος, δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία θεωρεί τις περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο ως προσωρινά κατεχόμενες από το ρωσικό στρατό.