ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το μωρό-σύμβολο που γεννήθηκε στα ερείπια ενώθηκε με τους θείους του - «Είναι παιδί μου τώρα»

Το νεογέννητο που έγινε σύμβολο μετά την τραγωδία με το θείο του
Το νεογέννητο που έγινε σύμβολο μετά την τραγωδία με το θείο του
Α.Ρ

Ένα μωρό που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια ενός κτηρίου που κατέρρευσε στη Συρία υιοθετήθηκε από τους θείους της. Είναι το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επέζησε από τον τεράστιο σεισμό

Η Άφραα Καλίλ Αλ Σαουάντι γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια ενός κτηρίου που κατέρρευσε στη Συρία. Είναι το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επέζησε από το φονικό σεισμό και πλέον υιοθετήθηκε από τη θεία και τον θείο της. «Είναι ένα από τα παιδιά μου τώρα», είπε ο θείος της.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν προσφερθεί να υιοθετήσουν το νεογέννητο, το οποίο ήταν ακόμα συνδεδεμένο με τη μητέρα της μέσω του ομφάλιου λώρου της όταν διασώθηκε. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από τεστ DNA που επιβεβαίωσε ότι η θεία της ήταν συγγενής αίματος. Οι γιατροί είπαν ότι ήταν καλά στην υγεία της.

«Είναι ένα από τα παιδιά μου τώρα», είπε ο θείος της Χαλίλ αλ-Σαουάντι στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.» «Δεν θα κάνω διάκριση μεταξύ εκείνης και των παιδιών μου». Η θεία και ο θείος της Άφραα καλωσόρισαν επίσης ένα δικό τους κοριτσάκι, τρεις ημέρες μετά τον σεισμό. Το μωρό πήρε τώρα το όνομα της μητέρας της Aφραα. Λίγο μετά τη διάσωσή της, οι υπάλληλοι την είχαν ονομάσει «Άγια», που σημαίνει θαύμα στα αραβικά. Το βίντεο της διάσωσής της λίγο μετά τον σεισμό έγινε viral στα social media.

Δραματικά πλάνα δείχνουν έναν άνδρα να απομακρύνεται τρέχοντας μακριά από τα συντρίμμια καθώς την κουβαλούσε καλυμμένη με σκόνη στην αγκαλιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν κάτω από το κτήριο που κατέρρευσε για περισσότερες από 10 ώρες και οι γιατροί είπαν ότι έφτασε στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, με μώλωπες και κοψίματα σε όλο της το σώμα.

Το κτίριο στο οποίο διέμενε η οικογένειά της ήταν ένα από τα περίπου 50 που φέρεται να καταστράφηκαν από το σεισμό 7,8 Ρίχτερ στο Τζινταϊρίς, μια πόλη που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στην επαρχία Ιντλίμπ που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η μητέρα της γέννησε αμέσως μετά την καταστροφή αλλά δεν άντεξε, είπε ένας συγγενής της. Ο πατέρας της, τέσσερα αδέλφια και μια θεία της σκοτώθηκαν επίσης.

«Αυτό το κορίτσι σημαίνει τόσα πολλά για εμάς γιατί δεν έχει μείνει κανένας από την οικογένειά της εκτός από αυτό το μωρό», είπε ο Σαουάντι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Θα είναι μια ανάμνηση για μένα, για τη θεία της και για όλους τους συγγενείς μας στο χωριό της μητέρας και του πατέρα της».

Ο ίδιος ο οποίος ήταν παρών όταν διασώθηκε, είπε στο Associated Press ότι ανησυχούσε ότι κάποιος θα μπορούσε να απαγάγει την «Άφραα» κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της στο νοσοκομείο, καθώς υπήρχαν πάρα πολλές προσφορές για υιοθεσία.

Οι συγγενείς της είπαν ότι το καλύτερο μέρος για την Aφραα ήταν με την οικογένειά της, όσο δύσκολη κι αν ήταν η κατάστασή τους και όσο φτωχικά και αν ζουν. Το σπίτι των θείων της καταστράφηκε επίσης από τον σεισμό και πλέον μένουν με ξαδέρφια. Και οι δύο καλωσόρισαν ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στη Χάλα τρεις μέρες μετά τον σεισμό.