ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Η Ισπανία ανακοίνωσε πως απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους

Σουδάν: Η Ισπανία ανακοίνωσε πως απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους
AP Photo

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε της Κυριακή πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου 100 ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Χαρτούμ λίγο πριν από τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) με περίπου εκατό επιβάτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διευκρίνισε πως το αεροσκάφος μεταβαίνει στο Τζιμπουτί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε αυτή την επιχείρηση καθώς πολλές άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, απομάκρυναν επίσης τους πολίτες ή το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Ανάμεσα στους 100 επιβαίνοντας στο αεροσκάφος είναι τριάντα υπήκοοι Ισπανίας και περίπου 70 υπήκοοι Πορτογαλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ιρλανδίας, Μεξικού, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Αργεντινής και Σουδάν, εξήγησε το ισπανικό ΥΠΕΞ.

«Η επιχείρηση μεταφοράς από την πρεσβεία της Ισπανίας στο Χαρτούμ (σ.σ. στο αεροδρόμιο) έγινε χωρίς απρόοπτα, χάρη στη δύναμη» που εστάλη για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων που θα μεταφέρονταν εκτός χώρας, κατά την ανακοίνωση.

Η Μαδρίτη είχε κάνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες πως επιδίωκε να απομακρύνει πολίτες της από το Σουδάν, αλλά ανέμενε την στιγμή που αυτό θα ήταν πιο ασφαλές για να δράσει.

Από τη 15η Απριλίου, οι δύο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.

Κατά τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.