ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Αυτοί είναι πέντε νεκροί επιβάτες - Οι άνθρωποι που χάθηκαν στα νερά του Ατλαντικού

Υποβρύχιο Titan: Αυτοί είναι πέντε νεκροί επιβάτες - Οι άνθρωποι που χάθηκαν στα νερά του Ατλαντικού

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια εταρεία του υποβρυχίου Titan, OceanGate

Η επιχείρηση διάσωσης του εξαφανισμένου βαθυσκάφους από την Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023, δεν επιτεύχθη και το τραγικό τέλος των επιβατών «έφτασε» στα αυτιά όλων πριν από λίγο.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγη ώρα σήμερα, Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις, μετά, μάλιστα, και από την ανεύρεση τμημάτων του υποβρυχίου Titan. Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε και η ιδιοκτήτρια εταιρεία, OceanGate με την οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο των πέντε επιβατών του υποβρυχίου.

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί. Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Oceangate.

Οι ανακοινώσεις της ακτοφυλακής των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, η ακτοφυλακή από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν τα συντρίμμια ενημέρωσε τις οικογένειες των θυμάτων. «Έχουμε ενημερώσει αρμοδίως τόσο τις Γαλλικές όσο και τις Βρετανικές αρχές τους πολίτες των χωρών τους», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, έχουν βρεθεί και συλλεχθεί πέντε κομμάτια του σκάφους μέχρι τώρα αλλά οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να συλλεχθούν όλα τα συντρίμμια και οι σοροί των πέντε μελών του πληρώματος.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, ωστόσο, ενημέρωσε πως το έργο της ανεύρεσης και περισυλλογής των σορών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το βέβαιο είναι πως το υποβρύχιο έχει διαλυθεί, ενώ τα συντρίμμια που βρέθηκαν νωρίτερα ελέγχονται ενδελεχώς από τους αρμόδιους.

Οι πέντε εξερευνητές..

Ο Στόκτον Ρας ίδρυσε την OceanGate Inc το 2009 για να παρέχει επανδρωμένα βαθυσκάφη για υποθαλάσσιους ερευνητές και εξερευνητές. Είναι ο πιλότος του σκάφους και έχει εμπειρία στην αεροδιαστημική και την τεχνολογία.

Σε μια συνέντευξη του στο CBS πέρυσι, υπερασπίστηκε την ασφάλεια του υποβρυχίου του, αλλά είπε ότι τίποτα δεν είναι χωρίς κίνδυνο. «Αυτό για το οποίο ανησυχώ περισσότερο είναι πράγματα που θα με εμποδίσουν να βγω στην επιφάνεια - προεξοχές, δίχτυα ψαριών, κίνδυνος εμπλοκής», είπε.

O Στόκτον ΡαςΑΡ

Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως «πραγματικό πρωτοπόρο» και «ριψοκίνδυνο» καθώς έγινε ο νεότερος πιλότος τζετ στον κόσμο σε ηλικία 19 ετών το 1981 και πετούσε εμπορικά αεροσκάφη στο κολέγιο, σύμφωνα με το βιογραφικό της εταιρείας του.

Ο Χάμις Χάρντινγκ ζει στο Ντουμπάι των ΗΑΕ. Είναι ένας δισεκατομμυριούχος «τυχοδιώκτης» που κατέχει τρία ρεκόρ Γκίνες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας σε πλήρες βάθος ωκεανού με πλήρωμα πλοίου.

O XάρντινγκΑΡ

Τον Μάρτιο του 2021, μαζί με τον εξερευνητή των ωκεανών Βίκτορ Βέσκοβο βούτηξαν στο χαμηλότερο βάθος της τάφρου των Μαριανών. Τον Ιούνιο του 2022, πήγε στο διάστημα με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin. Σε μια ανάρτηση στο Facebook το Σάββατο, δήλωνε «περήφανος» που ήταν μέρος της αποστολής του Τιτάνα στον Τιτανικό.

Ο Σαχζάντα και ο Σουλεϊμαν Νταούντ, πατέρας και γιος, ανήκουν σε μία από τις πιο εξέχουσες οικογένειες του Πακιστάν. Η εταιρεία τους, Dawood Hercules Corp, με έδρα το Καράτσι, ασχολείται με τη γεωργία, τα πετροχημικά και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Οι Νταούντ

Ο Σαχζάντα είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου SETI που εδρεύει στην Καλιφόρνια, το οποίο αναζητά εξωγήινη νοημοσύνη, και μέλος του παγκόσμιου συμβουλευτικού συμβουλίου στο Prince's Trust International, που ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Κάρολο Γ' για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ είναι ένας πρώην αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού που θεωρείται ειδικός στο ναυάγιο του Τιτανικού, έχοντας κάνει πολλά ταξίδια στα συντρίμμια του εδώ και αρκετές δεκαετίες.

O Πιέρ-Ανρί Ναρζολέ

Είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας στην E/M Group και την RMS Titanic Inc, έχει ολοκληρώσει 37 καταδύσεις στο ναυάγιο και έχει επιβλέψει την ανάκτηση 5.000 αντικειμένων, σύμφωνα με το εταιρικό προφίλ του.

Συμμετείχε στην πρώτη αποστολή ανάκτησης στον Τιτανικό το 1987 ενώ βρισκόταν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκμετάλλευσης της Θάλασσας και ήταν αρχηγός της αποστολής στην πιο προηγμένη τεχνολογικά κατάδυση στο ναυάγιο το 2010, χρησιμοποιώντας σόναρ υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατη οπτική απεικόνιση.

Σχετικές ειδήσεις