ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι: Αγκάθι η ένταξη της Σουηδίας και οι Κούρδοι αυτονομιστές

erdogan
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένκι
Photo: AP

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου στις  θα συναντηθεί με το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατ΄ιδίαν συνάντηση είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και σχετικά με την Συμφωνία για τα Σιτηρά που λήγει στις 17 Ιουλίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ertnews.gr το κλίμα φορτίστηκε από τη δήλωση Ζελένσκι ο οποίος και προειδοποίησε ότι «η έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφερόμενος στο τουρκικό βέτο ως πρός την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όταν αυτή εξακολουθεί να ανοίγει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν υποδεχτεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για τη στάση της της Άγκυρας στη Σϋνοδο Κορυφής του Βίλνιους.

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου οι τρομοκράτες έχουν ξεφύγει; Πώς μπορεί μία χώρα που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών σχολών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον την Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».


Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου στις 10 θα συναντηθεί με το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.