ΚΟΣΜΟΣ

Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να σταλούν άμεσα όπλα στην Ουκρανία

Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να σταλούν άμεσα όπλα στην Ουκρανία
O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν
AP Photo

O Τζέικ Σάλιβαν προανήγγειλε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να παραδοθούν άμεσα όπλα και πυρομαχικά στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με νέα ρωσική επίθεση, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα ανακοινωθεί «εντός των προσεχών ημερών», ώστε να επιταχυνθεί «ο ρυθμός των παραδόσεων», πρόσθεσε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Παρασκευή ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου. Η ομώνυμη πρωτεύουσά της, κοντά στα σύνορα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η επιχείρηση αυτή, που ώθησε το Κίεβο να κινητοποιήσει εφεδρείες για να στείλει ενισχύσεις, εγείρει ανησυχίες στις συμάχους της Ουκρανίας πως επίκεινται ρωσικές επιτυχίες στο πεδίο.

Η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποιούσε επί εβδομάδες ότι η Μόσχα υπήρχε ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον παραμεθόριων περιφερειών στη βορειοανατολική Ουκρανία, εν μέσω καθυστερήσεων στις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου και ελλείψεων εμπειροπόλεμου προσωπικού.