«Ο Τραμπ έκανε τον Τριντό...να κλάψει»: Η τελευταία του συνέντευξη Τύπου και ο «πόλεμος» με τις ΗΠΑ

Ο Καναδός πρωιθυπουργός Τζάστιν Τριντό λίγα 24ωρα πριν εγκαταλείψει την εξουσία, έκλαψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σχολιάζοντας τον δασμολογικό «πόλεμο» με τις ΗΠΑ

«Ο Τραμπ έκανε τον Τριντό...να κλάψει»: Η τελευταία του συνέντευξη Τύπου και ο «πόλεμος» με τις ΗΠΑ

«Ο Τζάστιν Τριντό έκλαψε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε την εβδομάδα "βασανίζοντάς" τον με δασμολογικό πόλεμο στις τελευταίες ημέρες της πρωθυπουργίας του» έγραψε η Daily Mail.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό και τον Καναδά στις αρχές της εβδομάδας, αλλά λίγες μέρες αργότερα, ο Τραμπ αντέστρεψε το οικονομικό του «χαστούκι» λέγοντας ότι στα αγαθά που συμμορφώνονται με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής δεν θα επιβληθούν δασμοί μέχρι τις 2 Απριλίου Ο Τραμπ «ενοχλεί» τον Τριντό εδώ και μήνες, απειλώντας να προσαρτήσει τον Καναδά ως την 51η πολιτεία και αποκαλώντας τον πρωθυπουργό ως «Κυβερνήτη Τριντό».

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του πραγματοποεί εκλογές για την ηγεσία την Κυριακή και ο άνθρωπος που θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον Τριντό θα αντιμετωπίσει εθνικές εκλογές αμέσως μετά. Ο Τριντό αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα με θέμα την παιδική υγεία, είδε ξεκάθαρα το τέλος εποχής και συγκινήθηκε. «Σε προσωπικό επίπεδο, φρόντισα κάθε μέρα σε αυτό το γραφείο να βάζω πρώτα τους Καναδούς και να τους στηρίζω γι' αυτό είμαι εδώ για να σας πω όλα ότι σας στηρίζουμε, ακόμη και στις τελευταίες μέρες αυτής της κυβέρνησης, δεν θα απογοητεύσουμε τους Καναδούς σήμερα και στο μέλλον», είπε καθώς άρχισε ξεκάθαρα να κλαίει. Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί για «μια μετάβαση στον εκλεγμένο διάδοχό μου τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδα».

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει τον Τριντό εκφράζοντας αμφιβολίες ότι ο πρωθυπουργός αποχωρεί οριστικά. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, παρά την τρομερή δουλειά που έχει κάνει για τον Καναδά, νομίζω ότι ο Τριντό χρησιμοποιεί το πρόβλημα των δασμών, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει προκαλέσει, για να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρωθυπουργός. Τόσο διασκεδαστικό να τον παρακολουθείς!»

Οι επόμενες καναδικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο στις 20 Οκτωβρίου του 2025. Ο Μαρκ Κάρνεϊ, πρώην επικεφαλής τόσο της Τράπεζας του Καναδά όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας, είναι ο πρωτοπόρος στην κούρσα για την ηγεσία των Φιλελευθέρων έχοντας κερδίσει τις περισσότερες κομματικές εγκρίσεις και τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των τεσσάρων σημαντικών υποψηφίων.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φίλαντ, η οποία διαφώνησε με τον Tριντό σχετικά με τη δημοσιονομική θέση και την προετοιμασία των δασμών του Καναδά μετά την προσπάθεια του να την αντικαταστήσει, είναι επίσης εξέχουσα στην κούρσα. Περίπου 400.000 μέλη του κόμματος των Φιλελευθέρων έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στην κούρσα ηγεσίας.

Από τότε που ο Τραμπ επανεξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο, άρχισε να αναφέρεται στον Τριντό ως «κυβερνήτη» του Καναδά που θα μπορούσε σύντομα να γίνει η «51η πολιτεία» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Τριντό ενοχλήθηκε βαθιά από την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα καναδικά προϊόντα, περιγράφοντας την ως «ανόητη».

«Είναι καιρός να αντεπιτεθούμε σκληρά και να δείξουμε ότι ένας αγώνας με τον Καναδά δεν θα έχει νικητές», είπε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν αγαθά αξίας 412 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Καναδά το 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το εμπορικό έλλειμμα με τον Καναδά καταδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αξίζουν να επιβάλουν περισσότερους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά τους.

Ο πρόεδρος προειδοποίησε τον Τριντό την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στην οικονομία της χώρας τους. «Παρακαλώ εξηγήστε στον Κυβερνήτη Τριντό, του Καναδά, ότι όταν επιβάλει δασμούς αντιποίνων στις ΗΠΑ, ο αμοιβαίος δασμός μας θα αυξηθεί αμέσως κατά το ίδιο ποσό!», προειδοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τους επιδοτούμε με 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Χωρίς εμάς, ο Καναδάς δεν μπορεί να τα καταφέρει», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα. «Ξέρετε, ο Καναδάς βασίζεται σε εμάς κατά 95%. Βασιζόμαστε σε αυτούς κατά 4%. Μεγάλη διαφορά»

Ο Τριντό στράφηκε ανάμεσα στο θυμό, την απογοήτευση, την απογοήτευση και τη θλίψη κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης συνέντευξης Τύπου του στην Οτάβα. «Μας προσβάλλουν, είμαστε θυμωμένοι, αλλά είμαστε Καναδοί, που σημαίνει ότι θα υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον, θα τσακωθούμε...και θα νικήσουμε», δήλωσε.

Ο Τραμπ έχει προτείνει ότι ο Καναδάς θα πρέπει να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν θέλουν να ξεφύγουν από τους δασμούς. «Λέω ότι ο Καναδάς πρέπει να είναι η 51η πολιτεία μας. Δεν θα υπάρχουν δασμοί, ούτε τίποτα», είπε την περασμένη εβδομάδα. Ο Τραμπ υποστηρίζει επίσης ότι εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό για τη στρατιωτική ασφάλεια του Καναδά, η χώρα θα πρέπει επίσης να πληρώσει περισσότερους δασμούς. «Προστατεύουμε τον Καναδά. Αλλά δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο να μην πληρώνουν. Και αν έπρεπε να πληρώσουν, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν», είπε.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή