ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Νέα στοιχεία για τον «Μαύρο Θάνατο»

Λονδίνο: Νέα στοιχεία για τον «Μαύρο Θάνατο»

Νέα στοιχεία για την πανδημία που «θέρισε» την Ευρώπη, σκοτώνοντας από 75 μέχρι 200 εκατομμύρια ανθρώπους την τριετία 1358-50, γνωστότερη και ως Black Death, αποκάλυψαν τα δόντια σκελετών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής υπόγειων γραμμών μετρό στο Λονδίνο.

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το Associated Press ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο και φρικιαστικό θέαμα όταν ξέθαψαν άθελά τους 25 σκελετούς! Οι αρχαιολόγοι, που κλήθηκαν αμέσως ,πίστεψαν ότι πρόκειται για έναν μαζικό τάφο θυμάτων πανούκλας λόγω της κοντινής απόστασης του σημείου με ένα απομακρυσμένο μοναστήρι.
Η εξέταση ωστόσο των δοντιών και του DNA των λειψάνων αποκάλυψε την παρουσία του ιού της πανώλης, Yersinia pestis, που πιστεύεται ότι ευθύνεται για την πανδημία «Black Death».

«Είναι φανταστικό που μπορούμε να ερευνήσουμε τόσο λεπτομερώς ένα άτομο που πέθανε πριν από 600 χρόνια . Είναι πραγματικά απίστευτο γιατί είμαστε σε θέση να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αφανισμό του μισού περίπου πληθυσμού της γης», υποστήριξε ο Ντον Γουόκερ που εργάζεται στο «Museum of London», συμπληρώνοντας: «Οι σκελετοί που βρέθηκαν ανήκουν πιθανότατα σε φτωχούς εργάτες, λόγω της πολύ κακής στοματικής υγιεινής και τους τραυματισμούς από μία κουραστική δουλειά».

«Ο συνδυασμός της κακής διατροφής και της κούρασης τους έκανε εξαιρετικά ευάλωτους στη μάστιγα της εποχής. Ίσως αυτό αποτελεί μια εξήγηση για τις διαστάσεις που πήρε ο Μαύρος Θάνατος», εξήγησε ο Τζέι Κάρβερ, ένας άλλος ερευνητής.

Προς έκπληξη μάλιστα των ερευνητών ο ιός που στέρησε τη ζωή στους εργάτες δεν είναι πιο θανατηφόρος από εκείνον που σκότωσε πρόσφατα 60 ανθρώπους στη Μαδαγασκάρη.
«Ο ιός δεν μπορεί να διαδόθηκε τόσο γρήγορα από τους αρουραίους. Αυτό έγινε μέσω του αέρα. Ήταν στους πνεύμονες των υποσιτισμένων θυμάτων και εξαπλώθηκε με το βήχα και το φτέρνισμα από άνθρωπο σε άνθρωπο», σχολίασε ο Dr. Tim Brooks.

Στις μέρες μας ο ιός της πανώλης αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Ολλανδία: Έκανε μπάνιο με φρέσκα… ψάρια! (video)