ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Εβδομήντα θάνατοι από νοθευμένο αλκοόλ!

Κένυα: Εβδομήντα θάνατοι από νοθευμένο αλκοόλ!

Δύο άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές της Κένυας, με την κατηγορία ότι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 70 ατόμων μέσα σε ένα 48ωρο, χορηγώντας τους νοθευμένο αλκοόλ.

Πολλά από τα θύματα εισήχθησαν σε νοσοκομεία όλης της χώρας την περασμένη εβδομάδα καθώς υπέφεραν από έντονους πόνους στο στομάχι ενώ ορισμένοι τυφλώθηκαν. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, περίπου 70 άνθρωποι παραμένουν για νοσηλεία και αρκετοί έχουν μπει σε καραντίνα μέχρι να διαπιστωθεί με ακρίβεια ποιο ήταν το δηλητήριο που κατανάλωσαν.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι περιείχε το ποτό που ήπιαν" τα θύματα, εξήγησε ο γιατρός Τζέραλντ Ντιρίτου από το νοσοκομείο του Έμπου, στα βορειοανατολικά του Ναϊρόμπι. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν αναφερθεί στο Έμπου, το Κιτούι και το Κιάμπου, περιοχές που απέχουν μεταξύ τους περίπου 100 χιλιόμετρα η μία από την άλλη.

"Προσπαθούμε να εντοπίσουμε την προέλευση του ποτού. Είναι σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστώσουμε πού και πώς παρασκευάστηκε", εξήγησε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ζιπόρα Μπορόκι.

Η κατανάλωση παράνομου αλκοόλ, που παράγεται κατά παράδοση από αραβόσιτο ή σόργο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κένυα, ιδίως στις φτωχικές συνοικίες ή τις παραγκουπόλεις, επειδή πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές. Ορισμένοι ασυνείδητοι ωστόσο προσθέτουν μεθανόλη ή άλλα τοξικά προϊόντα για να αυξήσουν το ποσοστό του αλκοόλ.

Το 2005 51 άνθρωποι πέθαναν στη νοτιοδυτική Κένυα αφού κατανάλωσαν ένα αλκοολούχο ποτό που περιείχε σε ποσοστό 95% μεθανόλη, μια ιδιαίτερα τοξική ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως ως διαλυτικό σε χρώματα και βερνίκια. Το 2000 τουλάχιστον 134 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένα νοθευμένο ποτό που πωλείτο στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι.

Διαβάστε επίσης:

200 ως τώρα αγνοούμενοι από τον εμπρησμό στην Οδησσό;