ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Φως» στο σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Βρετανία: «Φως» στο σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Εντολή να διεξαχθεί έρευνα ευρείας κλίμακας σχετικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τις τελευταίες δεκαετίες, έδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, ενώπιον της Βουλής, μία χωριστή έρευνα θα διεξαχθεί επίσης όσον αφορά στους χειρισμούς των καταγγελιών που αφορούσαν στην κακοποίηση παιδιών από πολιτικούς.

«Τα τελευταία χρόνια είδαμε φοβερές περιπτώσεις οργανωμένης και συνεχούς σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Η κυβέρνηση θα συστήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς στους τομείς του δικαίου και της προστασίας των παιδιών, ώστε να εξετάσει εάν και κατά πόσον οι δημόσιοι φορείς και άλλοι μη κρατικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα καθήκοντά τους για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση», πρόσθεσε.

Η επιτροπή, ο ή η επικεφαλής της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμα, θα εξετάσει τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που διαπράχθηκαν σε θεσμούς, όπως οι υπηρεσίες υγείας, πολιτικά κόμματα, η Εκκλησία και το BBC.

Η Μέι, ωστόσο, επισήμανε πως με δεδομένο το εύρος της έρευνας, είναι μάλλον απίθανο η επιτροπή αυτή να εκδώσει ένα πόρισμα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2015, πάντως εκτιμάται πως θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την πρόοδό της πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Γουόνλες, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης NSPCC, έχει οριστεί επικεφαλής της διαδικασίας επανεξέτασης μιας έρευνας που διεξήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών για το 2013 σχετικά με τον χειρισμό των καταγγελιών περί κακοποίησης ανηλίκων από πολιτικούς.

Ο Γουόνλες θα εξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία και οι εισαγγελείς χειρίστηκαν τις πληροφορίες που έλαβαν.

Κάμερον: Άπλετο φως στην υπόθεση

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε «να ριφθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες για παιδεραστία από υψηλόβαθμους πολιτικούς τις δεκαετίες του 1980-’90 και την μετέπειτα φερόμενη συγκάλυψή τους.

«Είμαι απολύτως αποφασισμένος να ριφθεί άπλετο φως στις κατηγορίες αυτές και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι' αυτό που συνέβη, αυτό έχει ουσιαστική σημασία», σημείωσε ο Κάμερον εν αναμονή της έρευνας.

«Είναι σημαντικό η αστυνομία να ξέρει ότι μπορεί να πάει παντού όπου την οδηγεί η έρευνά της», πρόσθεσε.

Οι υποψίες για μια απόπειρα «συγκάλυψης» πράξεων παιδεραστίας στην καρδιά της πολιτικής εξουσίας της Βρετανίας απασχολούν το βρετανικό Τύπο εδώ και μερικές ημέρες, μετά την αποκάλυψη της μυστηριώδους εξαφάνισης των αρχείων που αφορούσαν το ζήτημα αυτό.
«Έχει ουσιαστική σημασία όλος ο κόσμος να αντλήσει τα διδάγματα που πρέπει από αυτήν την αρνητική εξέλιξη», υπογράμμισε ο συντηρητικός ηγέτης, η χώρα του οποίου εξακολουθεί να φέρει το τραύμα της υπόθεσης Τζίμι Σάβιλ, πρώην παρουσιαστή του BBC, ο οποίος έχει πλέον πεθάνει και ήταν ύποπτος για εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις εν πλήρη ατιμωρησία, χάρη στην ιδιότητα του τηλεοπτικού αστέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αναγνώρισε ότι 114 φάκελοι σχετικοί με τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μεταξύ του 1979 και του 1999 έχουν εξαφανιστεί.

Τα έγγραφα που εξαφανίστηκαν περιλαμβάνουν κυρίως έναν φάκελο, ο οποίος αφορά, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, την εμπλοκή βουλευτών και πολιτικών φυσιογνωμιών σε ένα κύκλωμα παιδεραστίας.

Φημολογείται πως αυτός περιλαμβάνει «εκρηκτικές» κατηγορίες για 8 ισχυρές δημόσιες φυσιογνωμίες.

Ο φάκελος αυτός είχε παραδοθεί το 1983 από έναν βουλευτή των Συντηρητικών, στρατευμένο κατά της κακομεταχείρισης των παιδιών, τον Τζέφρι Ντίκενς, στον Λίον Μπρίταν, τότε υπουργό Εσωτερικών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Παρέδωσα ένα πακέτο με έγγραφα που περιείχαν κατηγορίες για σοβαρά ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές στους αρμόδιους υπουργικούς αξιωματούχους ακολουθώντας τη φυσιολογική διαδικασία», ανέφερε ο Ντίκενς.

Διαβάστε ακόμα:

Μαγιόρκα: DJ πιέζει τουρίστριες να πάρουν μέρος σε όργια! (video)

Μ. Σουμάχερ: Εταιρία ελικοπτέρων ύποπτη για την κλοπή του φακέλου του

Μεξικό: Τουλάχιστον 3 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό (videos)

Φιλιππίνες: Τεράστιος κροκόδειλος προκάλεσε χάος σε αυτοκινητόδρομο! (photos)

ΗΠΑ: Το πιο επικίνδυνο πάρκο αναψυχής ανοίγει ξανά! (video+photos)