Ποιοι ψήφισαν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν;

Newsbomb

Στο σύνολο της μητροπολιτικής Γαλλίας, το Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε 28,42! Ποιο είναι το προφίλ των ψηφοφόρων;

Στο σύνολο της μητροπολιτικής Γαλλίας, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν έλαβε 28,42%, ποσοστό δυόμισι φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο 11,42% του πρώτου γύρου που είχε συγκεντρώσει στις περιφερειακές του 2010.

Από το 2012 και μετά, η πορεία της ακροδεξιάς υπήρξε εντυπωσιακά ανοδική: στις προεδρικές του 2012 η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9%, στις ευρωεκλογές 25%, ποσοστό που ξεπέρασε στις νομαρχιακές που ακολούθησαν και σήμερα προσεγγίζει το 30%.

Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, πλέον, η ψήφος στην Λεπέν δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ως ψήφος αποδοχής!

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ερβέ Λε Μπρα πρόκειται για μια ψήφο που μοιάζει με «κλήρωση λαχείου». Γιατί; Διότι, σύμφωνα με τον ίδιον: «Οι Γάλλοι δείχνουν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν, γιατί όχι, αυτό που δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει. Ακούν τα μηνύματα, πειστικά ή μη, επιχειρούν όμως, “έστω και εάν δεν πολυξέρουν το που θα τους βγάλει”».

Το προφίλ των ψηφοφόρων

Ο Ετιέν Μερσιέ της εταιρείας Ipsos, διευκρινίζει ότι πρόκειται για νέους ηλικίας 18-24 ετών που λόγω της μεγάλης αποχής αποτελούν το 1/3 του συνόλου των ψηφοφόρων. Ακόμη, όμως, και υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές υποστηρίζουν πως μέσω των νέων η Μαρίν Λεπέν «προετοιμάζει το μέλλον».

Ποιοι αντιστέκονται στην ψήφο Λεπέν;

Ψηφοφόροι άνω των 65 ετών είναι αυτοί που αντιστέκονται περισσότερο στην ψήφο Λεπέν. Προτίμησαν για ακόμα μια φορά τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί (38%), ακολουθούν τους Σοσιαλιστές (24%) και κατατάσσουν το Εθνικό Μέτωπο τρίτο με 22%.

Το Εθνικό Μέτωπο αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στην εργατική τάξη με 46% και έχει ενισχύσει τα ποσοστά του στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους επικεφαλής μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραμένει σταθερό στον αγροτικό κόσμο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως έχει αρχίσει να διεισδύσει και στις ψήφους των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos, ένας στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει Εθνικό Μέτωπο.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved