ΚΟΣΜΟΣ

Πουτζδεμόν: Η καταλανική κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία εντός των «ημερών»

Πουτζδεμόν: Η καταλανική κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία εντός των «ημερών»

Η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζδεμόν στο BBC, αψηφώντας τη Μαδρίτη κι επιχειρώντας να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού που όριζε ο νόμος που προέβλεπε τη διεξαγωγή του - απαγορευμένου από τις ισπανικές αρχές- δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση.

Ο Πουτζδεμόν τόνισε πως η κυβέρνησή του θα «ενεργήσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση την Τρίτη (3/10).

Ερωτηθείς από το δίκτυο τι θα κάνει εάν η ισπανική κυβέρνηση επέμβει και αναλάβει εκείνη τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας, ο Πουτζδεμόν απάντησε ότι αυτό «θα ήταν ένα λάθος που θα άλλαζε τα πάντα». Ο ηγέτης της Καταλονίας είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία ήδη την Κυριακή, όταν εκατομμύρια πολίτες, αψηφώντας την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας και τη βία, πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 90% εξ όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Το δημοψήφισμα, που η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε παράνομο, προκαλεί την πιο σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και εγείρει φόβους εκτεταμένης βίας καθώς η δοκιμασία της θέλησης της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης συνεχίζει να εκτυλίσσεται.

Σχετικές ειδήσεις