ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Δραματικός ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ

Ιαπωνία: Δραματικός ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ

Στους 30 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών απότονισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας. Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις εντατικές προσπάθειές τους για να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων.

Είναι το χωριό Ατσούμα, στα καταπράσινα βουνά του νησιού Χοκάιντο, αυτό που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στην καταστροφή, καθώς εκεί καταγράφηκαν οι περισσότεροι από τους θανάτους.

Ακόμη εννέα άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στο χωριό, ενώ άλλοι περίπου 400 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, διευκρίνισε η τοπική αυτοδιοίκηση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν στα συντρίμμια, με τη βοήθεια μηχανημάτων έργου και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, την παραμικρή ένδειξη ζωής, καθήκον που δυσχέραιναν οι ασταμάτητοι μετασεισμοί.

iapwnia seismos 6

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Ένας κάτοικος του χωριού Ατσούμα, ο Τένμα Τακιμότο, αδυνατούσε να κρύψει την οδύνη του μετά την ανάσυρση της σορού της αδελφής του, ηλικίας 16 ετών. Ο πατέρας του και η γιαγιά του θάφτηκαν επίσης όταν μια κατολίσθηση καταπλάκωσε το σπίτι όπου διέμεναν ενώ κοιμούνταν. Ο Τακιμότο τόνισε χαρακτηριστικά πως ενώ «ονειρευόταν», ξύπνησε «μέσα σε έναν εφιάλτη», σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Περίπου 40.000 στελέχη σωστικών συνεργείων και 75 ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αρωγής στους σεισμοπαθείς. Πολλοί πέρασαν τη μέρα τους κάνοντας ουρές μπροστά σε σούπερ-μάρκετ και πρατήρια καυσίμων για να ανεφοδιαστούν.

Πολλά κτήρια υπέστησαν καταστροφές από τον σεισμό των 6,6 βαθμών που χτύπησε το Χοκάιντο μέσα στη νύχτα και στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Σαπόρο.

Η ηλεκτροδότηση στο νησί, που είχε διακοπεί εξ ολοκλήρου εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας όλων των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην επαρχία, βυθίζοντας τρία εκατομμύρια οικιακούς και άλλους πελάτες στο σκοτάδι μέσα στη νύχτα μετά το σεισμό, έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Νεκρή γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια (vids+pics)

Χαμός με το νέο επίδομα των 360 ευρώ - Αυτοί είναι οι δικαιούχοι