ΚΥΠΡΟΣ

Στήριξη Μπαρόζο στον Ν. Αναστασιάδη

Στήριξη Μπαρόζο στον Ν. Αναστασιάδη

Πλήρη στήριξη στον κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, παρέχει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει πως ο κύπριος Αναστασιάδης «αξίζει ισχυρή πολιτική στήριξη από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου» και «όχι παρτιζάνικες προσεγγίσεις».

Επίσης, τονίζει την ανάγκη για «γενική πολιτική συναίνεση» στη διαχείριση των δύο μεγάλων μετώπων, της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της επανόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Για το Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει επιδείξει ισχυρό θάρρος και αποφασιστικότητα, ασκώντας πίεση για να εξασφαλίσει αυτή τη διακήρυξη που συμφωνήθηκε».

Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως «ξεκάθαρα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Επισημαίνει ακόμη ότι η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προϋποθέτει να τύχουν αποδοχής και να συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά στον ρόλο της Ε.Ε., ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι η συμφωνία στο Κυπριακό «πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της Ε.Ε. και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπόδιο για μια λύση».