MEDIA

Μέγας Αλέξανδρος: Ιστορικός απαντά στους «κουτσομπόληδες της αρχαιότητας» για το ντοκιμαντέρ

Μέγας Αλέξανδρος: Ιστορικός απαντά στους «κουτσομπόληδες της αρχαιότητας» για το ντοκιμαντέρ

Όσα είπε ο ιστορικός Ήρκος Αποστολίδης για το ντοκιμαντέρ του Netflix σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο 

Εντελώς ανακριβείς χαρακτήρισε τις αναφορές στη νέα παραγωγή του Netflix, η οποία παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ομοφυλόφιλο ο ιστορικός, Ήρκος Αποστολίδης.

Ο Ήρκος Αποστολίδης, ιστορικός και συγγραφέας, μίλησε στο MEGA για το ποιος ήταν πραγματικά ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και για το τι ίσχυε εκείνη την εποχή. Με βάση εκτεταμένη έρευνα που έχει κάνει για πολλά χρόνια σχετικά με την ελληνιστική εποχή, ο κ. Αποστολίδης τόνισε: «Είναι εντελώς ανακριβής, προϊόν φαντασίας, για να πουλήσει σε αφελείς Αμερικάνους της βαθιάς Αμερικής, μιας ψευδοπουριτανικής κοινωνίας»

«Καταρχάς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ειδικά σε αμερικανικά ντοκιμαντέρ. Υπάρχει μια τάση στην Αμερική και σε γενικότερα σε όλο τον αγγλοσαξονικό χώρο ευρύτερα, τα τελευταία 50 χρόνια, της αποδόμησης των προσωπικοτήτων. Δεν συμβαίνει μόνο με τον Μέγα Αλέξανδρο, συμβαίνει και με τον Ναπολέοντα και με κάθε μεγάλο», πρόσθεσε.

«Είναι μια αντίληψη, να πούμε ότι ο “μεγάλος” δεν είναι τόσο μεγάλος και προσπαθούμε να εστιάσουμε σε κάποιες αδυναμίες, υπαρκτές ή μη υπαρκτές», εξηγεί και σε άλλο σημείο διευκρινίζει: «Ο αρχαίος κόσμος δεν λειτουργεί έτσι. Δεν ενδιαφέρεται κανείς αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος ή όχι. Οι κουτσομπόληδες της αρχαιότητας, όχι οι σοβαροί ιστορικοί, προσπαθούσαν να βρουν διάφορα πράγματα, ότι πίνει, ότι είναι ομοφυλόφιλος. Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να αποδειχτεί. Αλλά ακόμη και αν ίσχυε δεν σημαίνει τίποτα. Δεν ήταν έκφυλος. Στην αρχαιότητα η ομοφυλοφιλία ήταν και αυτή μέσα στο παιχνίδι».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη «ο Πλούταρχος μεταδίδει τέτοιες πληροφορίες από τις κουτσομπολίστικες πηγές της αρχαιότητας».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η αναφορά «ερωμένος» που αποδίδεται από ιστορικές πηγές στον Ηφαιστίωνα σημαίνει «φίλτατος» και δεν έχει την ερμηνεία που νομίζουν οι περισσότεροι. «Αλλά δεν σημαίνει τίποτα πάλι σε σχέση με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό», πρόσθεσε.