MEDIA

Μέγας Αλέξανδρος: «Θέλουν να πουλήσουν. Της μόδας οι σχέσεις μεταξύ ανδρών» είπε ο Θάνος Βερέμης

Μέγας Αλέξανδρος: «Θέλουν να πουλήσουν. Της μόδας οι σχέσεις μεταξύ ανδρών» είπε ο Θάνος Βερέμης

Μετά το σάλο από το ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο ο Θάνος Βερέμης ζήτησε να μην δίνουμε τόση σημασία 

Να μη δίνουμε σημασία σε εκπομπές και αναφορές όπως η νέα παραγωγή του Netflix, η οποία παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ομοφυλόφιλο ζήτησε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης.

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Θάνος Βερέμης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Action» για την επίμαχη σκηνή του ντοκιμαντέρ με θέμα τον Έλληνα στρατηλάτη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται πως στην αφήγηση του ντοκιμαντέρ, ο Ηφαιστίωνας παρουσιάζεται ως ένας αγαπημένος σύντροφος και ο μεγαλύτερος έρωτας του Αλέξανδρου. Το Netflix χαρακτηριστικά αναφέρει για τη σχέση των δύο αντρών: «Ο Μέγας Αλέξανδρος μεγάλωσε με 2 στενούς φίλους και πως ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν στην πραγματικότητα απλώς επιστήθιος φίλος, αλλά ίσως η μεγάλη του αγάπη».

«Θέλουν να τις πουλήσουν. Πώς θα τις πουλήσουν; Βάζουν και λίγο σεξ μέσα. Ιδίως σεξ μεταξύ ανδρών, είναι και της μόδας. Κι όλα αυτά περνάνε πιο ευχάριστα. Αντί να δείχνουν τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τι σοφιζόταν κάθε φορά για να κερδίσει μια δύσκολη μάχη, βάζουν και σεξ μέσα. Δεν πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής. Σημείωσε δε πως «αυτά είναι τεχνάσματα των κατασκευαστών».

Βερέμης για ντοκιμαντέρ Netflix: Είναι αδιάβαστοι

«Είναι αδιάβαστοι οι άνθρωποι. Δεν ξέρουν πως εκείνη την εποχή οι γυναίκες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες στις ζωές των ανθρώπων. Υπήρχαν για να διαιωνίζουν το είδος. Οι συντροφιές, οι φιλίες, οι αγάπες, όπως θέλετε πείτε το, ήταν μεταξύ ανδρών, κακά τα ψέματα. Οι Σπαρτιάτες, δεν είχαν σχέση με τις γυναίκες, παρά μόνο για να διαιωνίζουν το είδος τους. Πέραν αυτού όλα τα πρότυπα ανδρισμού ήταν τα πρότυπα πολεμιστών. Οι πολεμιστές παρακολουθούσαν τους ήρωες της μυθολογίας, τους ήρωες της Σπάρτης, τους ήρωες της μάχης. Αυτοί ήταν το πρότυπό τους. Ζούμε σε άλλη εποχή», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως ο «Μέγας Αλέξανδρος παντρεύτηκε τη Ρωξάνη και έκανε και έναν γιο, τον οποίον τον δολοφόνησαν οι επίγονοι για να πάρουν τη θέση του Αλεξάνδρου».

Ο Θάνος Βερέμης επισήμανε παράλληλα πως την στιγμή που ο Μέγας Αλέξανδρος βρισκόταν σε εκστρατεία επί μήνες «μακριά από τον πολιτισμό και τους ανθρώπους μοιραία είχε μια φιλική, θερμή σχέση με κάποιον δίπλα του». «Αυτό συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντα, δεν είναι περίεργο», πρόσθεσε.