MEETING POINT

Εκλογές 2023: Τα παράδοξα της κάλπης

Βουλευτικές εκλογές
«Σε αυτές τις εκλογές ενδέχεται να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις»
INTIME NEWS

Εκλογές 2023: Μπορεί να υπάρξει λύση από την πρώτη κάλπη; Ελαφρώς χλωμό! Ας υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία χτυπάει πρωτιά, όπως όλα δείχνουν. Προφανώς θα βάλει κάτω τα νούμερα για να υπολογίσει αν μπορεί να διεκδικήσει σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά ούτως ή άλλως θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού εντυπώσεων με στόχο να καταδείξει ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε αδιέξοδο. 

Αυτό φυσικά, είναι εργαλείο περαιτέρω συσπείρωσης για το δεύτερο γύρο εφόσον φυσικά έχει ήδη καταγράψει πάνω από 33% -σκορ που θεωρείται οριακό για την επίτευξη μονοκομματικού σχήματος στον επόμενο γύρο. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει αναγκαστικά να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει κόψει τις γέφυρες της επικοινωνίας. Και με πρόσθετο πρόβλημα στο τραπέζι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμείνει μέχρι... τελικής πτώσεως στο όχι Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωθυπουργική καρέκλα, όπως τουλάχιστον διατείνεται η Χαριλάου Τρικούπη. Και τούτο, γιατί θεωρεί ανυπέρβλητο πρόβλημα την υπόθεση των υποκλοπών ενώ παράλληλα πιστεύει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός κινείται μακριά από την κουλτούρα των συνεργασιών.

Φυσικά πάντα υπάρχει και το λεγόμενο «μαλακό μαξιλάρι», όσο και αν ως σήμερα ξορκίζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα Κανελλόπουλου, στην περίπτωση φυσικά που το ΕΑΝ θα διαβεί την πόρτα της Βουλής. Έχει αποδειχθεί κατ΄επανάληψη ότι στη ζωή και στην πολιτική ενίοτε προκύπτουν παράδοξα. Και μία ακόμη επισήμανση: Ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι υπήρξε αλισβερίσι μεταξύ ορισμένων βουλευτών του και της κυβερνώσας παράταξης, την ώρα που τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ διαρρέουν ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ δικών του βουλευτών και του Μεγάρου Μαξίμου. Κυριακή κοντή γιορτή...

Αλλά ας εξετάσουμε και το άλλο σενάριο, δηλαδή να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι δημοσκοπικά δεν προκύπτει. Αφήστε που από τις πράξεις και τις παραλείψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει το συμπέρασμα ότι δίνει μάλλον... άκεφα την προεκλογική μάχη. Πάντως στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Αληθές μεν, είναι όμως επαρκές για να προκαλέσει την πλήρη ανατροπή; Είδωμεν, λίαν συντόμως.

Για την ώρα, αν δεχθούμε ότι οι συμπτώσεις δουλεύουν εναντίον της ΝΔ, το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει... εναντίον του εαυτού του. Στέκομαι στο πιο πρόσφατο παράδειγμα: του πήρε κοντά δύο εβδομάδες για να αποκηρύξει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Γιάνη Βαρουφάκη ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα κάλπαζε επικοινωνιακά ο «μπαμπούλας» του σχεδίου Δήμητρα για τις τράπεζες και το νόμισμα. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, σε επίπεδο εντυπώσεων, ωστόσο... πήρε όλα τα λεφτά!

Μ' αυτά και μ' αυτά, καταλήγουμε για μια ακόμη φορά στο ΠΑΣΟΚ που είναι και πάλι ο μόνος πιθανός εταίρος, σε περίπτωση φυσικά που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρώτη κάλπη. Και πάλι, όμως, το όχι του κ. Ανδρουλάκη αναφέρεται και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ανεξάρτητα από το αν τεκμηριώνεται ή όχι, επαρκώς η άποψη περί «τρίτου προσώπου» στην πρωθυπουργία, διακρίνω πίσω από τη σχετική επιχειρηματολογία στοιχεία απροθυμίας της Χαριλάου Τρικούπη να συνεργαστεί με οποιοδήποτε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για λόγους εσωτερικής συνοχής αλλά και προοπτικής της παράταξης.

Το δια ταύτα: Η αίσθησή μου είναι ότι σ' αυτές τις εκλογές ενδέχεται να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις. Είναι ήδη ορατή η ενίσχυση του ΚΚΕ και ακόμη «δεν έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός» για να καταλάβουμε τι θα συμβεί με τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς πολυκατοικίας, ούτε βέβαια γνωρίζουμε πώς θα εκφραστεί η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος. Μ' άλλα λόγια προμηνύεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουμε εκλογική βραδιά.

Εθνικές Εκλογές 2023