MEETING POINT

Ποιος κατασκεύασε και ποιος διακίνησε το πλαστό ηχητικό «ντοκουμέντο» για τα Τέμπη;

Τέμπη
EUROKINISSI

Παρακολουθώ με έκπληξη το συνεχιζόμενο «κατενάτσιο» της κυβέρνησης απέναντι στον «ανεμοστρόβιλο» που προκαλεί η υπόθεση των Τεμπών, κυρίως γιατί έχει μπει στην «ψυχή» της κοινωνίας.

Όχι τόσο επειδή έχει στοιχεία ακραίας επιθετικότητας, αλλά γιατί διακατέχεται από αξιοσημείωτη αφέλεια, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον. Στις 24.3.24 το Βήμα της Κυριακής (υπογραφή Βασίλης Λαμπρόπουλος) αποκάλυψε ότι το ηχητικό "ντοκουμέντο" που εστάλη στα κανάλια λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο δυστύχημα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας (από τη στιγμή που έπαιξε στον «αέρα») προϊόν κοπτοραπτικής δύο διαφορετικών συνομιλιών της μοιραίας βραδιάς προκειμένου να ενισχυθεί η θεωρία του «ανθρώπινου λάθους».

Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, την οποία υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τον (στρατευμένο) Στέφανο Κασσελάκη να αμφισβητήσει τη διαύγεια της εκλογικής διαδικασίας «πατώντας» και στην πρόσφατη διαρροή προσωπικών δεδομένων ομογενών από το υπουργείο Εσωτερικών σε ευρωβουλευτή της ΝΔ. Από κυβερνητικής πλευράς η αντίδραση συνίστατο στο ότι «αυτά είναι γνωστά» (δηλαδή ένα γεγονός που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νόμιμο) και άρα η πρόταση δυσπιστίας είναι πολιτικά «τζούφια», η δε τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον κατατάσσει αυτονοήτως στους «υπονομευτές του πολιτεύματος».

Ας το ψάξουμε λίγο. Με αφορμή τις αποκαλύψεις περί «μονταζιέρας» στα Τέμπη, κάνω την εξής σκέψη: Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν υπάλληλο του ΟΣΕ που διαθέτει προηγμένη πολιτική σκέψη (επιπέδου Γκρίνμπεργκ) ο οποίος λίγο μετά το τραγικό συμβάν, να ήταν σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα της θεωρίας του «ανθρώπινου λάθους». Δεν γνωρίζω επίσης κανέναν υπάλληλο του ΟΣΕ που έχει τόσο ανεπτυγμένη πολιτική σκέψη (αυτή κατακτάται μετά από μακρά ενασχόληση με το αντικείμενο) έτσι ώστε να ακούσει το μαγνητοφωνημένο υλικό και να αντιληφθεί θολά σημεία που πρέπει να συρράψει προκειμένου να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους». Επιπρόσθετα, δεν γνωρίζω κανέναν υπάλληλο του ΟΣΕ που να είναι εξοικειωμένος με την τεχνική του “montage”. Και τέλος, δεν γνωρίζω κανέναν υπάλληλο του ΟΣΕ που έχει ισχυρά «κονέ» με MEGA, ΣΚΑΪ, ANT1, STAR, ALPHA, OPEN και κρατική τηλεόραση προκειμένου να τους προωθήσει οποιοδήποτε ντοκουμέντο το οποίο να γίνει πέραν πάσης αμφισβήτησης αυτονοήτως αποδεκτό.

Κατόπιν αυτών, λέω εγώ, με το μυαλό μου, μήπως το μαγνητοφωνημένο έκανε το ίδιο βράδυ «φτερά» προς «λιμάνια ξένα» -δηλαδή δύο ημέρες πριν αποσταλεί στην ΕΛΑΣ η οποία εν συνεχεία το παρέπεμψε στη δικαιοσύνη και έτσι έφτασε σε αρμόδια χέρια- που θα ήταν σε θέση να κάνουν όλα όσα δεν μπορεί να κάνει ένας απλός αξιωματούχος του ΟΣΕ. Λέω, τώρα.

Όπως και να το κάνουμε, υπάρχει μια αλληλουχία. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ του «θανατικού» με αποκλειστικό αντικείμενο την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Διάγγελμα του πρωθυπουργού με απόλυτη πεποίθηση ότι όλη η υπόθεση οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος». Διαρροή παραποιημένων ηχητικών «ντοκουμέντων» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η σχετική θεωρία. Γιατί τυχαία, όλα αυτά, μάλλον δεν μου μοιάζουν.

Σχετικές ειδήσεις