MEETING POINT

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η «φιέστα» Ράμα στην Αθήνα και η συμφωνία των Πρεσπών

Έντι Ράμα
Ο Έντι Ράμα
INTIME NEWS

Μπορεί η περίοδος του Πάσχα να οδήγησε σε γενική χαλάρωση, ωστόσο δεν σταμάτησαν να συμβαίνουν… πράγματα και θαύματα στη «γειτονιά» μας, ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, συνεχίζουν να εξελίσσονται. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. 

Πρώτο: Ανακοινώθηκε και πραγματοποιείται μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο (μετέχουν πάνω από 100 πλοία και δεκάδες αεροπλάνα), η οποία είχε αναβληθεί τον προηγούμενο χρόνο καθώς η Άγκυρα δεν την θεωρούσε αναγκαία λόγω… βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παρεμπιπτόντως έκτοτε μεσολάβησε η «συμφωνία των Αθηνών» ανάμεσα στα δύο μέρη, με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης. Παράδοξο σίγουρα, τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική πλευρά παραβιάζει συστηματικά τα συμφωνηθέντα και ταυτόχρονα επιχειρεί να εμφανίσει ανακόλουθη τη δική μας χώρα.

Δεύτερο: Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαινιάσει τη μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, μόλις πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα. Η καθυστερημένη και μάλλον ήπια αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αποδόθηκε από την αντιπολίτευση στην πάγια πολιτική του κατευνασμού της γείτονος, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, καθώς μάλιστα είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν περί «καταπίεσης» της «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα καθώς και η οξεία αντίδραση της Τουρκίας στο ελληνικό σχέδιο δημιουργίας δύο θαλάσσιων πάρκων, το ένα στις Κυκλάδες. Στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων, ας προσθέσουμε και το γεγονός ότι στα βιβλία που διδάσκονται στα τουρκικά σχολεία «φιλοξενείται» πλέον το «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου τα δικά μας νησιά δεν έχουν δικαιώματα αφού… απλώς επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Κατόπιν όλων αυτών, γεννάται το ερώτημα τι ακριβώς περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Περιλαμβάνεται άραγε η απαίτηση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από τη Θάσο ως το Καστελλόριζο; Περιλαμβάνεται ενδεχομένως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών -ακόμα και εκείνων που κατοικούνται- των νησίδων και βραχονησίδων, με δεδομένο ότι κατά την τουρκική εκδοχή έχει… πάρει εισιτήριο για να μπει στο διάλογο με βάση τη Συμφωνία της Μαδρίτης; Είδομεν.

Πάμε, όμως, παρακάτω.

Τρίτο: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αποφάσισε, χωρίς να εκδηλωθεί οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση, να επισκεφθεί την Αθήνα και να πραγματοποιήσει εδώ προεκλογική συγκέντρωση, τη στιγμή που οι σχέσεις μας με τα Τίρανα, κάθε άλλο παρά ανέφελες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν, και ενώ παραμένει στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης -ηγέτης της ελληνικής μειονότητας. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, δίνοντας παράλληλα το πράσινο φως για την εξεύρεση χώρου που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση. Όσο για τον Χάρη Δούκα, παρέπεμψε το αίτημα της Αλβανικής Πρεσβείας, να παραχωρήσει ο Δήμος την πλατεία Συντάγματος ή την πλατεία Κοτζιά… στην Αστυνομική Διεύθυνση! Πάντως, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε εναντίον της συγκέντρωσης ο Νικήτας Κακλαμάνης, θυμίζοντας μάλιστα με νόημα, ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει ορθά κοφτά, «όχι» στον Ερντογάν όταν ο Τούρκος ηγέτης της είχε ζητήσει να μιλήσει, κατά την προεκλογική περίοδο, στους Τούρκους της Γερμανίας.

Τέταρτο: Οι προς Βορράν γείτονες εξέλεξαν πανηγυρικά, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, πράγμα που ουσιαστικά συνεπάγεται την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εδραίωση της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία», με ό,τι αυτό σημαίνει. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι το αμιγώς μουσουλμανικό «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» της Θράκης, που θα μετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα περιλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά του και «Μακεδόνες».

Αυτά, λοιπόν, προς το παρόν τουλάχιστον.

Σχετικές ειδήσεις