ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lidl Hellas: Ο πλανήτης δεν χωράει άλλο πλαστικό και αυτή η πρωτοβουλία κάνει τη διαφορά!

Lidl Hellas: Ο πλανήτης δεν χωράει άλλο πλαστικό και αυτή η πρωτοβουλία κάνει τη διαφορά!

Η πρωτοποριακή απόφαση της Lidl Ελλάς για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Όπως κάθε χρόνο από το 1972 μέχρι σήμερα, έτσι και φέτος στις 5 Ιουνίου, ο πλανήτης μας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σε αντίθεση με τις περασμένες χρονιές, ωστόσο, φέτος οι Έλληνες φαίνεται πως έχουμε έναν ακόμη λόγο για να τιμήσουμε την ξεχωριστή αυτή ημέρα.

Μία «ματιά» στα στοιχεία αναφορικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας είναι αρκετά για να κατανοήσει κάποιος το γιατί. Και αυτό διότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, την χρονιά που πέρασε -και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018- παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 75% με 80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας στα σούπερμαρκετ. Όλα αυτά την ώρα που σήμερα, δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιο είδος επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια τους.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως έχουμε αρχίσει να ευαισθητοποιούμαστε σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και το σίγουρο είναι πως η «πράσινη» αυτή στροφή δεν σχετίζεται μόνο με το περιβαλλοντικό τέλος. Προκειμένου, ωστόσο, να έχουμε περισσότερα θετικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν και οι ίδιες οι εταιρείες. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει, να κάνουν ένα βήμα πίσω για το κοινό καλό και να δεχτούν όλες τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Διότι ο πλανήτης δεν χωράει άλλο πλαστικό!

Οι δεσμεύσεις που κάνουν τη διαφορά

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως η πρωτοβουλία της Lidl Ελλάς -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- να ανακοινώσει ότι στα σουπερμάρκετ της είναι ευπρόσδεκτες όλες οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, ακόμα και από ανταγωνιστές, μας χαροποίησε ιδιαίτερα -και ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εταιρείες.

Πρόκειται για μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή απόφαση η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες της εταιρείας στη μάχη κατά του πλαστικού. Διότι η αλήθεια είναι πως μία και μόνο ημέρα τον χρόνο δεν αρκεί για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία προχωράει κάθε μέρα σε δράσεις και πρακτικές που μπορούν να φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» για το περιβάλλον και για όλους μας.

Για παράδειγμα, εδώ και έναν χρόνο, η Lidl Ελλάς έχει αποσύρει οριστικά τις πλαστικές σακούλες µίας χρήσης από τα καταστήματά της και τις έχει αντικαταστήσει µε µία νέα σακούλα πολλαπλών χρήσεων που είναι πιο ανθεκτική, αποτελείται κατά 80% από ανακυκλωμένα υλικά, είναι 100% ανακυκλώσιμη και στην οποία µπορούν να τοποθετηθούν προϊόντα βάρους 10 κιλών.

Η δράση της εταιρείας, βέβαια, δεν σταματά στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως, μεταξύ άλλων, μείωσε το πάχος στα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού και το πλαστικό περίβλημα του χαρτιού υγείας (κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση συνολικά πάνω από 1.300 τόνους πλαστικού), ενώ ανακοίνωσε την κατάργηση των πλαστικών µίας χρήσης -όπως καλαμάκια, ποτήρια, πιάτα, µαχαιροπίρουνα και µπατονέτες- έως το τέλος του 2019. Το γεγονός δε πως μέχρι το 2025 έχει δεσμευτεί στην περαιτέρω µείωση του πλαστικού κατά 20% και στην 100% αποκλειστική χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στις συσκευασίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της, είναι άκρως σημαντικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ο πλανήτης δεν χωράει άλλο πλαστικό

Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αναφορικά με τη μείωση του πλαστικού -ειδικότερα από μεγάλες εταιρείες- έχουν αναμφίβολα τεράστια σημασία εν έτει 2019, πόσω μάλλον αν μελετήσει κάποιος τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας.

Αρκεί να υπογραμμίσουμε πως μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο, ενώ πάνω από το 80% των απορριμμάτων στις θάλασσές μας είναι πλαστικά! Και είναι ιδιαίτερα θλιβερή η σκέψη πως οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε καταλήγουν -διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει- σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες.

Η χρήση μιας σακούλας πολλαπλών χρήσεων σε καθημερινή βάση, λοιπόν, και η ανακύκλωση αποτελούν αναμφίβολα δύο βασικές παραμέτρους στη μάχη κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Και στην περίπτωση της Lidl Ελλάς, η ανακύκλωση δεν θα μπορούσε να λείπει από τις δράσεις τις εταιρείας. Από το 2016 λειτουργεί κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε καταστήματά της, ενώ στηρίζει ως αποκλειστικός χορηγός τα δύο πρώτα πανευρωπαϊκά «Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στην Αθήνα και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Είναι συνεπώς σημαντικό να υπάρξουν και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα και πρωτοβουλίες, όπως εκείνα που προαναφέραμε -ακόμη και αν προέρχονται από σουπερμάρκετ. Διότι για να συνεχίσουν να υπάρχουν τα σουπερμάρκετ και να συνεχίσει ο κόσμος να ψωνίζει, θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ο πλανήτης. Και για να υπάρχει ο πλανήτης μας, θα πρέπει να τον προστατεύσουμε. Στα Lidl, λοιπόν, χωράνε όλοι γιατί ο πλανήτης δεν χωράει άλλο πλαστικό!

Είναι στο χέρι μας να συμβάλλουμε και εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας από κάτι απλό. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, σακούλα πολλαπλών χρήσεων!

#ligoteroplastiko #apotalidl

Σχετικές ειδήσεις