ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας: 22 δρομολόγια κάθε καλοκαιρινή περίοδο

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας: 22 δρομολόγια κάθε καλοκαιρινή περίοδο
Για το φετινό καλοκαίρι η πρώτη διαδρομή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Ιουνίου

Από το λιμάνι Λεμεσού θα αναχωρεί το πλοίο με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Μετά από 21 χρόνια η ακτοπλοϊκή συνδεσιμότητα Κύπρου και Ελλάδας είναι γεγονός. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης έκφρασε την ελπίδα το κοινό να αγκαλιάσει την γραμμή και να την αξιοποιήσει.

Την συνδεσιμότητα επιδοτεί το κράτος με τον Υφυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι η επιδότηση είναι ευθυγραμμισμένη με τους ενωσιακούς κανόνες περί ανταγωνισμού και δεν είναι κατά κεφαλήν.

"Είναι ένα ποσό, που δίνεται στην ανάδοχο εταιρεία λαμβάνοντας υπόψιν την ναύλωση του πλοίου, τα καύσιμα, την πρακτόρευση του πλοίου, την διαχείριση του πλοίου, το πλήρωμα και ούτω κάθε εξής."

Σύμφωνα με τους όρους έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα χρήματα που θα εισπράττει ο μεταφορέας θα αφαιρούνται από το τελικό ποσό της επιδότησης που θα λαμβάνει και κατ' επέκταση τα κέρδη του μεταφορέα θα βασίζονται αποκλειστικά στις πωλήσεις που θα γίνονται εν πλω.

Όπως ορίζει η σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει κάθε σεζόν να πραγματοποιεί 22 δρομολόγια από και προς Κύπρο.

Για το φετινό καλοκαίρι η πρώτη διαδρομή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Ιουνίου ενώ ο προγραμματισμός για φέτος θα αφορά μια ή δυο διαδρομές την βδομάδα με την τελευταία διαδρομή να προγραμματίζεται τον Σεπτέμβριο.

Όσο για το κόστος των εισιτηρίων ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε αυτές υπάρχει πλαφόν για μονό εισιτήριο €50 και η καμπίνα €80 και αντίστοιχα με επιστροφή €80 και €120. Ο ίδιος τόνισε ότι οι τιμές που θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών θα είναι πολύ πιο χαμηλές.

"Πιστέψετε με όταν ακούσετε τις τιμές θα είναι πολύ ελκυστικές και ενδεχομένως να προσελκύσουν συμπολίτες μας πολύ πέραν αυτών που αναμένουμε."

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι τα οχήματα θα πρέπει να συνοδεύονται από τον οδηγό τους.

"Εάν δεν θα συνοδεύει αυτό σημαίνει ότι θα είναι φορτίο. Και για φορτίο η επιδότηση θα είναι πολύ πιο μειωμένη γιατί δεν επεμβαίνουμε στα θέματα μεταφοράς φορτίου."

Εαν ένας επιβάτη θέλει να μεταφέρει αυτοκίνητο τότε θα πρέπει να μεταφερθεί στον σταθμό στο Κερατσίνι, με αποτέλεσμα το πλοίο να πρέπει να κάνει ακόμα ένα σταθμό με την διαδικασία να κρίνεται ασύμφωρη.

Στην δημοσιογραφική διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέριες μεταξύ αυτών και οι τιμές εισιτηρίου ταξιδιού για τα κατοικίδια.