ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

gsis.gr: Κάντε κλικ εδώ και εκτυπώστε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2015

gsis.gr: Κάντε κλικ εδώ και εκτυπώστε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2015

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2015στο Taxis, όπως αναφέρει σχετικό μήνυμα στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

«Σταδιακή ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και αποφάσεων χορήγησης έκπτωσης ή μείωσης του φόρου. Διαδικασία σε εξέλιξη. (Δ.ΗΛΕ.Δ. Γ.Γ.Δ.Ε.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη (22/10/2015), ενώ η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Οκτωβρίου.

Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕNΦΙΑ) καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το ποσό του φόρου είναι ίδιο με πέρυσι. Ωστόσο, η μηνιαία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, γιατί ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε - και όχι σε έξι - δόσεις.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι αλλαγές

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο, αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Έτσι υπάρχει περίπτωση να πληρώσει κάποιος φόρο που πέρυσι ήταν εκτός των σχετικών ορίων.

Επίσης, με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ από το 2016 με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν και όλα τα ακίνητα που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό.

Αξίζει να τονιστεί ότι και εφέτος θα εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ ορισμένες κατηγορίες πολιτών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ άλλοι θα έχουν έκπτωση 50% ή 20% κατά περίπτωση.

Μπορείτε να βρείτε το νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ 2015 (όταν αναρτηθεί) ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις